Ямато (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ямато.

Ямато
Otoko-tachi no Yamato (Мъжете на Ямато)
Режисьори Джуния Сато
Продуценти Норико Каянаги
Сценаристи Джуния Сато
Джун Хенми (роман)
В ролите Такаши Соримачи
Шидоу Накамура
Ю Аои
Кеничи Мацуяма
Джуничи Харута
Теция Уатари
Музика Джо Хисайши
Премиера 17 декември, 2005
Времетраене 145 мин
Страна Япония
Език японски език
Външни препратки
IMDb
Общомедия В Общомедия

„Ямато“ (男たちの大和 Otoko-tachi no Yamato? – "Мъжете на Ямато?") е японски военен филм от 2005 година.

Макетът на кораба, използван за снимките във филма

Историята е оформена в днешно време с препратки, разказващи историята на екипажа на японския линеен кораб „Ямато“ по време на Втората световна война. Филмът е режисиран от Джуния Сато. Сценарият е основан на роман на Джун Хенми.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът започва със снимки от експедиция до останките на Ямато от 1999 година, после показват жената Макико Учида на посещение в музея, посветен на кораба Ямато в Куре. Тя търси капитан на кораб, който да я откара на точните координати, където е потънал Ямато, за да отдаде почит на екипажа на 60-та годишнина от потопяването на кораба. Единственият съгласил се на предложението ѝ е Кацуми Камио, оцелял при потопяването на кораба, след като разбира, че тя е дъщеря на старшина Мамору Учида, моряк който е смятал за потънал с кораба.

Освен Учида и Камио, с тях пътува и младият помощник Ацуши. През цялото време Камио разказва спомените си от времето на военната си служба като част от ПВО подразделение на кораба.

Камио и няколко други кадети са подложени на сурови тренировки от старшините Учида, Мориваки и Караки, които служат на кораба от пускането му във вода от 1941 година. След като моряците завършват обучението си, Ямато отплава да пресрещне американските сили в битката за Филипинско море, където Учида губи лявото си око. Ямато е изпратен обратно в Япония за поправка през следващите няколко месеца.

Екипажът на кораба получава няколко дни да се приготви, за да изпълни бойна мисия при остров Окинава, наречена „Операция Тен-Го“. Учида използва възможността, бяга от болницата и се присъединява към екипажа. На борда, част от моряците се сбиват, след като представител на Японския имперски флот преразказва думите на действащия адмирал на Ямато, Контра Адмирал Сейчи Ито, че Тен-Го е на практика самоубийствена мисия.

Корабът приема да даде сражение на американската експедиция „Task Force 58“ на път за Окинава. Въпреки че екипажът обстрелва американските самолети, те успяват да повредят Ямато сериозно. Камио, Учида и Мориваки остават последни и обслужват една ПВО батарея, след като бомба убива целия ѝ оперативен екипаж и старшина Караки. Поради тежките повреди корабният капитан Косаку Аруга нарежда незабвно евакуиране на кораба. Учида и Мориваки изхвърлят Камио през борда. Докато радистът се опитва да повика подкрепления, корабът се наводнява. След това Ямато се обръща и експлодира.

Ескортиращите Ямато кораби прибират оцелелите, но Камио не успява да спаси най-добрия си приятел, въпреки че е обещал да го пази пред майка му. Мориваки овързва Камио, така че да бъде изтеглен на борда на спасителен кораб, и отплува настрани и се удавя.

В същото време, отново в сегашното време, старият Камио получава сърдечен удар, но Макико и Ацуши го свестяват. След това разказва какво му се е случило през последните месеци от войната.

Утрото на следващия ден пристигат на мястото на потопяването на Ямато. Макико разпръсква прахта на баша си, а Камио ѝ дава кинжал, който Учида го е помолил да задържи за време на последната битка. След кратката церемоя тримата се прибират в Япония.

В края на филма се показва как Макико поставя цветя на специален паметник, посветен на екипажа.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Кеничи Мацуяма – Кацуми Камио на 15 години
  • Тацуя Накадаи – Кацуми Камио на 75 години
  • Шидо Накамура – Мамору Учида
  • Такаши Соримачи – Шодачи Мориваки
  • Джундай Ямада – Масао Караки
  • Кента Учино – Тецуя Ниши
  • Койока Сузуки – Макико Учида
  • Сосуке Икемацу – Ацуши
  • Хироюки Хираяма – Тамаки

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]