Главоблъсканица

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Главоблъсканицата е форма на пъзел, чието решаване изисква мислене. Често изисква мислене по нестандартни начини, отчитайки дадени ограничения; понякога включва и индиректно и креативно мислене. Логическите пъзели и гатанки са специфични видове главоблъсканици. Един от най-ранните известни ентусиасти на главоблъсканици е гръцкият математик Архимед.[1] Той създава математически задачи, които съвременниците му да решават.

Интуиция[редактиране | редактиране на кода]

Трудността на много главоблъсканици се основава на известна степен на заблуда в човешката интуитивност. Това е най-често[2] в главоблъсканици, свързани с условна вероятност, тъй като каузалният човешки ум е склонен да разглежда вместо това абсолютната вероятност. В резултат на това възникват противоречиви дискусии от подобни проблеми. Една от известните главоблъсканици е проблем на Монти Хол.[3] Друг (по-прост) пример за такава главоблъсканица е парадоксът „Момче или момиче“.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Въпрос: Ако три кокошки снасят три яйца за три дни, колко яйца снася една кокошка за един ден?

Отговор: 1/3 от 3 яйца, следователно 1 яйце. Заради това, че предварително не са поставени условия, може да се спори, че правилния отговор е различен, ако допуснем, че само едната кокошка снася, че всички яйца във въпроса са снесени през първия ден или др.

Въпрос: Бащата на Мери има пет дъщери: Нана, Нене, Нини и Ноно. Как се казва петата дъщеря?

Отговор: Отговорът е даден в началото на въпроса: Мери.

Въпрос: Какво се появява веднъж в минута и два пъти в един момент?

Отговор: Буквата „М“.

Въпрос: Запишете с 1 буква разликата между момче и момиче.

Отговор: Буквата „и“ при изписване на двете думи.

Проблем на Монти Хол[редактиране | редактиране на кода]

Проблем на Монти Хол

Математическият проблем на Монти Хол разглежда казуса при който в ТВ шоу на участник се предлага да избира измежду три кутии, в които наградите са 1 кола и по 1 коза за две кутии. Въпросът е, ако участникът отвори кутия с награда коза и му бъде предложено вместо нея да вземе наградата от една от останалите кутии, дали трябва да приеме. Вероятността за успех в началото 1/3, а при предложението на водещия се увеличава на 2/3, което е по-голяма вероятност.

Парадоксът момче или момиче[редактиране | редактиране на кода]

Парадоксът момче или момиче разглежда теория на вероятностите за две ситуации:

  • Баща има две деца. По-голямото дете е момиче. Каква е вероятността и двете деца да са момичета?
  • Баща има две деца. Поне едно от тях е момче. Каква е вероятността и двете деца да са момчета?

Първоначално дадените отговори са съответно 1/2 и 1/3, но казус е начина, по който вторият въпрос е поставен, т.к. е двусмислен.[4] Отговорът му може да бъде 1/2, в зависимост от процедурата, по която е получена информацията „поне едно от тях е момче“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Editors of Time-Life books, Inc. The Puzzle Master. Alexandria, Virginia, USA, Time-Life Books, 1989. ISBN 0-8097-0928-7. с. 18.
  2. Learning psychology from riddles: The case of stumpers // Посетен на 2021-07-09.
  3. Game Show Problem | Marilyn vos Savant // Архивиран от оригинала на 2013-01-21. Посетен на 2023-06-27.
  4. Martin Gardner. The Second Scientific American Book of Mathematical Puzzles and Diversions. Simon & Schuster, 1961. ISBN 978-0-226-28253-4.