Направо към съдържанието

ARP spoofing

от Уикипедия, свободната енциклопедия

ARP spoofing е атака на ARP протокола, работещ на каналния слой от OSI модела, състояща се от изпращане на фалшиви („спууфнати“) ARP съобщения чрез локалната мрежа. Най-често целта е MAC адресът на атакуващия да бъде асоцииран с IP адреса на друг хост в ARP таблицата на жертвата, например гейтуей, и по този начин целият трафик на жертвата да се препраща към атакуващия (и като опция, атакуващият да го препраща на гейтуей-я, или друг сървър, и да го връща на жертвата, за да бъде осъществена комуникацията и жертвата да не се усъмни в сигурността на мрежата).

След като веднъж атакуващият има осигурен пряк канал за получаване на трафика на жертвата, той може да извършва с него почти всичко: инспекция на получените кадри (фреймове), анализиране на данни, променяне на пакети и изпращането им на легитимен получател от мрежата и т.н. Освен това тази атака е основа за осъществяването на други атаки, като Man-In-The-Middle (MiTM), DNS Spoofing, Session Hijacking и др.

ARP протоколът осъществява връзка между каналния и мрежовия слой на OSI модела.

Когато биват изпращани IP фреймове от един хост към друг в локална мрежа, IP адресът на получателя трябва да бъде превърнат в MAC адрес, за да се осъществи предаване на информацията през каналния слой. Когато IP адресът на даден хост е известен и е нужен MAC адреса му, в локалната мрежа се изпраща broadcast пакет (обработва се от всяка една машина, и ако се отнася до нея – съответната изпраща отговор). Пакетът е известен като ARP заявка. Машината, чийто IP адрес е идентичен с посочения в ARP заявката, отговаря на получения пакет със своя MAC адрес – ARP отговор.

ARP е протокол, при който всяка една заявка няма явна връзка с предишните. Мрежовите хостове автоматично кешират всички ARP отговори, които получават, дори и да не са ги заявили чрез ARP заявка. Дори записи в ARP таблицата, които все още не са изтекли, ще бъдат презаписани при получаването на нов ARP пакетен отговор. В ARP протокола няма внедрена методика, позволяваща да бъде установен произхода на ARP пакетите. Това прави протокола уязвим за спууфинг атаки.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата ARP spoofing в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​