Corculum cardissa

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Corculum cardissa
Corculum cardissa 002.jpg
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Мекотели (Mollusca)
клас:Миди (Bivalvia)
разред:Венероидни миди (Veneroida)
семейство:Сърцевидки (Cardiidae)
род:Corculum
вид:C. cardissa
Научно наименование
(Linnaeus, 1758 г.)
Corculum cardissa в Общомедия
[ редактиране ]

Corculum cardissa е соленоводна мида от семейство Сърцевидки, която влиза в симбиотични взаимоотношения с еукариотните динофлагелати, които се заселват в техните тъкани.[1]

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът обитава плитките части на Тихи и Индийски океан. Corculum cardissa често е откриван да лежи на повърхността на пясъчно дъно сред коралови отломки и натрошени черупки. Той обикновено се намира в хоризонтално положение и често покрит с влакновидни водорасли и кални отлагания[2].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Двете черупки на Corculum cardissa са неравни по размер и често асиметрични. Формата им е много променлива и гледана отгоре контурът грубо наподобява формата на сърце, което дава на мекотелите и семейното име. Ктенидиите, мантията и сифона са тъмнокафяви поради присъствието на микроскопични водорасли. Външната повърхност на мантията също съдържа гранули от червеникав, лилав и син пигмент.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Мидите са филтратори на водата и се хранят с микроскопични организми попаднали при преминаването на водата през мантийната празнина. Ларвите се развиват изключително бързо – излюпват се велигерови ларви около 24 часа след оплождане и още ден по-късно се превръщат във възрастни форми залавяйки се за дъното.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Linnaeus, 1758 Corculum cardissa (Linnaeus, 1758) .  в сайта на World Register of Marine Species посетен на: 26 януари 2014.
  2. Kawaguti, Siro. Observations on the Heart Shell, Corculum cardissa (L.), and Its Associated Zooxanthellae. // {{{journal}}}. Посетен на 21 октомври 2011.