Daydream (албум)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Daydream
Албум на Марая Кери
Записанноември 1994 – август 1995
Издаден26 септември 1995
ЖанрПоп, хип-хоп, R&B
Времетраене46:42
Музикален издателColumbia
Пореден албум5
Продуцент(и)Марая Кери, Уолтър Афанасиев, Дейв Хол, Джърмейн Дюпри, Мануел Сийл, Дейвид Моралес
Езиканглийски
Хронология на Марая Кери
Merry Christmas (1994) Daydream (1995) Butterfly (1997)
Сингли от Daydream
  1. Fantasy
    Издаден: 23 август 1995 г.
  2. One Sweet Day
    Издаден: 14 ноември 1995 г.
  3. Open Arms
    Издаден: 5 декември 1995 г.
  4. Always Be My Baby
    Издаден: 20 февруари 1996 г.
  5. Forever
    Издаден: 18 юни 1996 г.
  6. Underneath the Stars
    Издаден: 19 ноември 1996 г.

Daydream е петият студиен албум на американската певица Марая Кери. Албумът е издаден на 3 октомври 1995 от Кълъмбия рекърдс. Daydream е първият проект на Кери, в който тя набляга на хип-хоп и съвременния ритъм енд блус за сметка на познатото дотогава поп звучене, утвърдено в албумите Music Box (1993) и Merry Christmas (1994). Тя отново работи с Уолтър Афанасиев, който е главният продуцент на предните ѝ две издания. За първи път тя има съществен контрол над цялостната продукция на албума. Кери счита Daydream за началото на нейната музикална и гласова трансформация, която става съвсем явна в следващия албум Butterfly. Кълмбия рекърдс не одобрява стиловите промени, които певицата се опитва да наложи и това допълнително затруднява записването на албума. Съпругът ѝ и тогавашен шеф на Кълмбия Томи Мотола също се възпротивява, което поставя началото на края на техния брак.

За първи път Марая Кери работи съвместно с Джърмейн Дюпри, които ще се превърне в неин дългогодишен продуцент. С помощта на Афанасиев и още няколко ритъм енд блус продуценти Кери плавно напуска лоното на поп музиката, устремено насочена към черния звук. На 38-те ежегодни музикални награди Грами Daydream получава шест номинации, но не печели нито една статуетка. На церемонията Кери изпълява съвместно с Boyz II Men песента One Sweet Day. Огорчена от изхода на церемонията това е последната поява на певицата на наградите Грами до 2006, когато тя получава осем номинации за албума The Emancipation of Mimi.

От албума са издадени общо 6 сингъла. Fantasy, първата пусната песен, оглавява класацията Billboard Hot 100 за осем поредни седмици и се превръща във втория най-продаван сингъл в САЩ за 1995. Песента достига върхови позиции в Австралия, Канада и Нова Зеландия, и се добира до топ пет във Франция, Великобритания и Финландия. One Sweet Day е втората издадена песен. Тя поставя непобеденият дотогава рекорд за най-дълъг престой на първо място в Billboard Hot 100 – общо 16 поредни седмици. Песента оглавява първо място в Канада и Нова Зеландия, а в Австралия, Франция, Ирландия и Холандия достига до топ пет. Всички сингли от албума прекарват общо 6 месеца на първа позиция в Billboard Hot 100. Daydream е подкрепен от кратко, но изключително успешно турне, включващо изяви в Европа и Япония.

Daydream е приет изключително положително от критиците. Освен добрите оценки, които получава от музикални експерти албумът се представя повече от задоволително в световните класации, достигайки първо място в осем държави и топ пет в почти всички основни музикални пазари. Daydream e вторият албум на Кери, който получава диамантен сертификат от Американската звукозаписна асоциация (RIAA), продавайки над десет милиона копия в Щатите. В Япония албумът продава над 2,1 милиона копия, превръщайки се в третия най-успешен албум на неазиатски изпълнител. Daydream се счита за един от най-продаваните албуми в световен мащаб, с повече от 25 милиона закупени копия.

Списък на песните[редактиране | редактиране на кода]

Оригинален траклист[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fantasy – 4:04
  2. Underneath the Stars – 3:33
  3. One Sweet Day (с Boyz II Men) – 4:42
  4. Open Arms – 3:30
  5. Always Be My Baby – 4:18
  6. I Am Free – 3:09
  7. When I Saw You – 4:24
  8. Long Ago – 4:34
  9. Melt Away – 3:42
  10. Forever – 4:00
  11. Daydream Interlude – 3:04
  12. Looking In – 3:35

Японско издание[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fantasy (Def Club Mix) – 3:45

Латиноамериканско и Испанско издание[редактиране | редактиране на кода]

  1. El Amor Que Soñé – 3:32

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

  • Fantasy
  • One Sweet Day (с Boyz II Men)
  • Open Arms
  • Always Be My Baby
  • Forever
  • Underneath the Stars