DiSEqC

от Уикипедия, свободната енциклопедия
DiSEqC switch

DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control), произнася се „Дай-Сек“, е специален комуникационен протокол, който се използва между сателитен приемник и устройство като превключвател между няколко сателитни антени (конвертори) или малък антенен мотор (максималния размер на сателитна антена, която може да бъде управляване с DiSEqC мотор е 1,2 m, въпреки това използвайки V-box интерфейс, DiSEqC 1.2 може да се използва за доста по-големи сателитни антени използвайки 36V мотори). DiSEqC е разработен от европейския сателитен доставчик Eutelsat, който е стандартизаторна агенция на протокола. DiSEqC разчита само на коаксиалния кабел за преноса на двупосочните данни/сигнал и захранване (bidirectional data/signals and power). DiSEqC най-често се използва за управление на ключове и мотори, е по-гъвкав от други техники (13/18 volt and 22 kHz tone or ToneBurst/MiniDiSEqC). DiSEqC също така е съвместим със задвижванията използвани за завъртане на големи C-Band антени ако се използва с DiSEqC позиционер. Независимо от името си протокола се използва при напълно аналогови или при частично-цифровизирани (partially digital-capable) (Astra Digital Radio) сателитни приемници.

Съществуват няколко вариации на DiSEqC:

  • DiSEqC 1.0, позволяващ превключване между до 4 сателитни източника.
  • DiSEqC 1.1, позволяващ превключване между до 16 сателитни източника.
  • DiSEqC 1.2, позволяващ превключване между до 16 сателитни източника, и контрол на едноосов (single axis) сателитен мотор.
  • DiSEqC 2.0, добавящ двупосочна комуникация на DiSEqC 1.0.
  • DiSEqC 2.1, добавящ двупосочна комуникация на DiSEqC 1.1.
  • DiSEqC 2.2, добавящ двупосочна комуникация на DiSEqC 1.2.

Всички вариации са стандартизирани към февруари 1998, преди масовото навлизане на цифровата сателитна телевизия. По-новите версии са обратно съвместими с по-старите, но по-старите, както може да се очаква не са съвместими с версиите от по-висок номер. Версии 1.x и 2.x са двупосочно съвместими.

Таблицата по-долу показва кое работи и кое не:

1.0 switch 1.1 switch 1.2 motor 2.0 switch 2.1 switch 2.2 motor
1.0 receiver yes no no yes no no
1.1 receiver yes yes no yes yes no
1.2 receiver yes yes yes yes yes yes
2.0 receiver yes no no yes no no
2.1 receiver yes yes no yes yes no
2.2 receiver yes yes yes yes yes yes

Eutelsat очевидно са разработили система, която позволява на потребителите на сателитни услуги от континентална Европа Continental Europe да превключват между по-популярните SES Astra сателити 19.2° изток и собствения на Eutelsat Hot Bird на 13° изток. В резултат преобладаващата част от европейските сателитни приемници поддържат DiSEqC 1.0 или по-висок, с изключение на всички STB произведени под името Sky Digibox.

Всички приемници поддържащи протокола получават право да носят логото определящо коя вариация на DiSEqC поддържат.

Често срещани са термини DiSEqC 1.3 и 2.3 използвани от производители и търговци да обозначат използването на DiSEqC с други протоколи. Например 1.3 обикновено се отнася до приемници, които използват USALS съвместно с DiSEqC 1.2 протокол. Такава терминология не е била оторизирана от Eutelsat.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]