Ecce homo

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ecce Homo)
Направо към: навигация, търсене
Ecce Homo (Ето Човекът!). На картината на Михай Мункачи (1896), Пилат Понтийски показва на подучената тълпа от Ерусалим, Иисус
"Дай ни Варава!" - крещи множеството.
"Варава", акварел, Джеймс Тисо, 1886-1894.
Пилат си умива ръцете, картина на Дучо ди Буонинсеня (1378)

Ecce Homo [ˈɛkːɛ ˈhɔmoː], от старогръцкото Ἰδοὺ ὁ ἄνθρωπος в евангелието от Йоан, е крилата фраза на Пилат Понтийски за Иисус Христос, който е изкаран пред тълпата, подучена от Синедриона да иска потвърждение на смъртната присъда на Иисус, издадена му за богохулство на среднощно заседание на Синедриона. Иисус е облечен в пурпурна багреница, държи тръстика като скиптър и е с трънен венец на главата като регалиите на властта на някогашното Юдейско царство, т.е. преди превземането на Ерусалим от Навуходоносор II, разграбването на Соломоновия храм и изчезването на кивота - виж INRI.

Целта на Пилат Понтийски, според Йоан Богослов, е, изкарвайки в този вид невинния Иисус пред жителите на Ерусалим, да предизвика тяхното състрадание към несправедливо осъдения от Синедриона и упрекван от първосвещениците и книжниците (Сионските мъдреци) младенец.

Представяйки Иисус в този му вид, облечен в багреница и с корона от тръни на главата, Пилат извиква към тълпата от първосвещеници и книжници: Ecce Homo!

Тогава Иисус излезе вън с трънения венец и в багреница. И рече им Пилат: Ето Човекът!

А когато първосвещениците и слугите Го видяха, завикаха и казваха: разпни, разпни Го! Пилат им казва: вие Го вземете и разпнете, защото аз не намирам у Него вина.

(Йоан 19:5-6)

И според Марко:

Пилат им рече: та какво зло е сторил Той? Но те още по-силно закрещяха: разпни Го!

(Марк. 15:14)

Като според Лука:

А той трябваше за празника да им пуска един затворник.

Но целият народ закрещя: премахни Тогова! а пусни ни Варава.

А Варава беше хвърлен в тъмница за извършен в града бунт и убийство.

Пилат отново издигна глас, като желаеше да пусне Иисуса.

Но те крещяха: разпни Го, разпни!

Той и трети път им рече: та какво зло е сторил Тоя? Аз не намерих в Него нищо да заслужава смърт; затова след като Го накажа, ще Го пусна.

Но те настояваха с голям вик да изискват да бъде разпнат; и викът техен и тоя на първосвещениците надделя.

И Пилат реши да бъде, според както искат те,

и пусна им хвърления в тъмницата за бунт и убийство, когото искаха, а Иисуса предаде на волята им.

(Лук. 23:17-25)

Пилат си измива ръцете[редактиране | редактиране на кода]

След като осъжда Исус на смърт чрез разпятие, Пилат си измива ритуално ръцете пред юдеите по техния обичай, желаейки да снеме по този начин отговорността от себе си за осъждането и предаването на смърт на невинен човек:

Пилат, като видя, че нищо не помага, а се усилва смутнята, взе вода, та уми ръце пред народа и рече: невинен съм за кръвта на Тоя Праведник; вие му мислете.

И целият народ отговори и рече: кръвта Му нека бъде върху нас и върху чедата ни.

(Мат. 27:24-25)

Това събитие според синоптичните евангелия се разиграва в късната утрин на Разпети петък (Пасха) пред Преторията Антония на Ерусалим.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]