Filicollis anatis

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Filicollis anatis
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Acanthocephala Бодлоглави червеи
клас: Palaeacanthocephala
разред: Polymorphida
семейство: Polymorphidae
род: Filicollis
вид: Filicollis anatis
Научно наименование
Уикивидове Filicollis anatis
Goeze, 1782[1][2]

Filicollis anatis е вид паразитен червей от семейство Polymorphidae на тип Бодлоглави червеи.[3] Паразитира в тънките черва на домашните патици и гъски и много диви патицови птици. Заболяването причинено от паразита се нарича филиколоза.

Морфология[редактиране | редактиране на кода]

Мъжкият Filicollis anatis е с дължина 6 - 8 mm и ширина 1,5 mm. Женските са с размери 20 - 26 mm и ширина 3 - 5 mm. Хоботчето е яйцевидно с кукички разположени в по 10 - 11 броя в 18 надлъжни спирални реда. В предната част на тялото по кутикулата има 50-52 реда малки шипчета, разположени по 8 на ред. Тестисите са разположени един зад друг близо до предния край на тялото. Циментните жлези са 6 бр. и се намират зад тестисите. Яйцата имат удължена елипсовидна форма, с дебела четирислойна обвивка.

Жизнен цикъл и гостоприемници[редактиране | редактиране на кода]

Междинен гостоприемник е сладководното раче Asellus aquaticus (Водно магаренце). Те се инвазират от яйца в изпражнения отделени във водоемите. Аканторите преминават в телесната кухина и за около 2 месеца се развиват в преакантела и акантела. При изяждане на межденните гостоприемници патиците и гъските се инвазират. В тях Filicollis anatis достига полова зрелост за около 30 дни.

Разпространението на филиколозата е огнищно и е свързано водоеми обитавани от водното конче. Яйцата се запазват във водата 5 - 6 месеца, а акантелите могат да останат в рачетата за около година и да презимуват в тях. Инвазията на птиците става напролет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. внесено от: Уикипедия на немски език
  2. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 13 юни 1996, дата на проверка: 22 октомври 2013
  3. Filicollis anatis

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • И. Василев, Ю. Вишняков, "Ветеринарна паразитология и инвазионни болести", Земиздат 1977, код 05-95346-53511-4790-95-77, стр.139-140