Genesis (двигател на Ямаха)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Genesis е двигател проектиран от Ямаха Мотър Къмпани (Yamaha Motor Corporation), който дебютира през 1984 г. при модела Yamaha FZ750.

Двигателят е тип DOHC (Double Over-Head Camshaft) и използва пет клапана на цилиндър с цилиндрова група наклонена на 45 градуса. Използва downdraft карбуратор вместо странично вкарващ въздух (side draft), който е основно използван по това време.

Същият двигател е използван и при YAMAHA FZX700, "гол" мотор, който е представен в САЩ пред 1986 г. Действително двигателят бил 750 куб. см. [FZ750], но поради вносните органичения 700 куб. см. бил значително по-евтин и ето защо го произвеждали.

Повече от десет години до модела от 2007 Yamaha YZF-R1 е използвала глава с по 5 клапана на цилиндър и всмукателна система тип "downdraft".

Гъвкавият дизайн на двигателя позволява на YAMAHA да го използва в много различни конфигурации от спортни мотоциклети до високо продуктивни извънбордови двигатели.

Когато двигателят видял бял свят, той използвал downdraft карбуратори като входно ниво за спортния FZ750, на база на на 20-клапанна конфигурация, използваща 3 всмукателни и 2 изпускателни клапана на цилиндър. Двигателят еволюирал в различни мотоциклети, които YAMAHA е използвала през последните няколко години, за да попълни различните видове пазари.От суперспортните Yamaha YZF-R6 и Yamaha YZF-R1, използващи елетронно впръксване на горивото със системите YCCT и YCCI до по-малко екстремните, но мощни Yamaha FZ 6 и FZ1 Fazer, използващи по-просто впръксване на горивото, но същия тип двигатели.Най-значителната промяна била конфигурацията с по четири клапана на цилиндър и кръстообразния колянов вал открит при YZF-R1 2009. Също така и променените стоманени ръкави на цилиндрите дали голям напредък, който допринася за повече прецизност и издръжливост на висока температура.Постигайки висок успех за своя дълъг живот и голяма надеждност.

Този двигател е използван, също така и за висококласни видове лодки с извънбордови двигател.

Заради своята висока продуктивност (обичайно от 100 к.с. до 350 к.с.), двигателят е бил използван също и в самолетите използвани за любителска авиация като Autogyro, правейки ги достъпно решение за високопроизводителни жирокоптери.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Yamaha_Genesis_engine“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.