ipconfig

от Уикипедия, свободната енциклопедия


ipconfig е помощна програма с команден ред за управление на мрежови интерфейси в Microsoft Windows. Тя показва текущата конфигурация на дадена TCP/IP мрежа и може да променя настройките на DHCP и DNS. Използвана без параметри, тя извежда информация за MAC адреса, IP адреса, подмрежовата маска и мрежовият шлюз за всички адаптери.[1]

За изпълнението ѝ е нужно да се въведе командата ipconfig в конзолното приложение на операционната система.

Параметри[редактиране | редактиране на кода]

Параметър[1] Описание[1]
/all Показва пълна информация за всички адаптери.
/release [адаптер] Изпраща съобщение DHCPRELEASE към DHCP сървъра, за да освободи текущата DHCP конфигурация и да изтрие конфигурацията на IP адресите на всички адаптери (ако не е зададен адаптер) или на дадения адаптер. Този параметър изключва TCP/IP за адаптерите, настроени да получават автоматично IP адреси.
/renew [адаптер] Обновява IP адреса за дадения адаптер или за всички (ако не е зададен такъв). Достъпен е само при настройка за автоматично получаване на IP адрес.
/flushdns Изчиства DNS кеша.
/registerdns Обновява всички резервирани DHCP адреси и пререгистрира DNS.
/displaydns Показва съдържанието на текущия DNS кеш.
/showclassid адаптер Показва ClassID на DHCP за дадения адаптер. Достъпен е само при настройка за автоматично получаване на IP адрес.
/setclassid адаптер [ClassID] Променя ClassID на DHCP за дадения адаптер. Достъпен е само при настройка за автоматично получаване на IP адрес.
/? Показва помощна информация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]