Млечници

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Lactarius)
Млечници
Класификация
царство:Гъби (Fungi)
отдел:Базидиеви гъби (Basidiomycota)
клас:Агарикални гъби (Agaricomycetes)
разред:Russulales
семейство:Russulaceae
род:Млечници (Lactarius)
Научно наименование
Pers., 1797
Млечници в Общомедия
[ редактиране ]

Млечниците (Lactarius) са род базидиеви гъби от семейство Russulaceae.

В този род се намират голям брой видове, повечето от които се намират в гори и формират микоризна симбиоза с определени видове дървета. Те растат върху почва и плодните им тела са с пластинки а месото им е крехко и чупливо, и твърдо при повечето видове. Приблизително сродни са с гълъбките които се намират в същото семейство. Основната разлика е, че пластинките на млечниците пускат водниста течност при нараняване докато тази функция липсва при гълъбките. Тази течност се нарича мляко и цветът и както и на изсушеното мляко зависят от вида. Това и вкусът на месото са две от основните физически характеристики които се използват при идентификация на различните видове.

Както при гълъбките, така и при млечниците, вкусът варира от вид на вид. При голяма част от видовете вкусът е горчив или лютив до силно лютив. При голяма част от млечниците пънчето е кухо отвътре.

Други характеристики на млечниците са липсващите пръстенчета, калъфчета в основата на пънчетата и остатъци от було върху гуглата и под пластинките. При повечето видове пластинките са с различни дължини а гуглите са окрасени с концентрични кръгове. Споровият прашец е блед или жълтеникаво-кремав в повечето случаи. Някои видове имат специфична миризма. L. glyciosmus, например, има слаб аромат на кокос докато други видове като L. flavidus и L. cimicarius имат миризмата на буболечки.

Малка част от видовете в този род са отровни. Не са много и видовете с кулинарни качества, но членове като рижиката (L deliciosus), лютивата млечница (L. piperatus) и хлебенката (L. volemus) се събират в България и Европа. Най-често срещаните отровни млечници са мъхнатката (L. torminosus), бялата мъхеста млечница (L. pubescens) и L. turpis. Тези видове са слабо отровни и не е известно да са причинили смърт у човек.

Рижика (L. deliciosus)
L. blennius
L. turpis

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Познати са около 400 вида млечници в света. Списъкът отдолу е на най-често срещаните млечници в България.