Limaria fragilis

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Limaria fragilis
File Shell - Limaria Fragilis.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Mollusca Мекотели
клас: Bivalvia Миди
разред: Limoida
семейство: Limidae
род: Limaria
вид: Limaria fragilis[1]
Научно наименование
Уикивидове Limaria fragilis
Синоними
Lima fragilis[1]
Ostrea fragilis[1]
Limaria fragilis в Общомедия

Limaria fragilis е соленоводна мида от семейство Limidae, която има способността да плува.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът обитава плитките части на Тихи и Индийски океан. Тя често се крие в пукнатини или под камъни и само множеството пипала я издават, че е скрита[2].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Черупките са тънки и асиметрични. По ръба са обримчени от червена мантия с ресни и дълги розови пипала на. Около границата на мантията има ред с малки очни петънца, които са способни да различат светлина и сянка и така да сигнализират на животното за приближаването на хищник[2].

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Мидите са протандрийни хермафродити. Първоначално се развива мъжката полова система, а по-късно с нарастването се развива и женската. Имат и способността да излъчват проблясъци на биолуминесцентна светлина, макар да не е ясно защо го правят. Представителите могат да плуват бавно в продължение на около 5 минути. Това се постига чрез отваряне и затваряне черупките и изтласкването на водата навън. При плуването допълнително използва и пипалцата като гребла, които помагат движението. Пипалата могат да отделят отровни вещества и да се откъсват от мидата като имат способността да се гърчат и така да отвличат вниманието на агресора[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Gmelin, 1791 Limaria fragilis (Gmelin, 1791) .  в сайта на World Register of Marine Species посетен на: 26 януари 2014.
  2. а б Limaria fragilis Saltcorner. Посетен на 20 април 2012.
  3. Fleming, P. A.; Muller, D.; Bateman, P. W.. Leave it all behind: a taxonomic perspective of autotomy in invertebrates. // Biological Reviews 82 (3). 2007. DOI:10.1111/j.1469-185X.2007.00020.x. с. 481–510.