Made in Abyss

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Made in Abyss
メイドインアビス
Базиран на от Акихито Цукуши
Премиера2012 г.

Made in Abyss (メイドインアビス Meido in Abisu?) букв. „Създаден в бездната“ е японска манга поредица написана и илюстрирана от Акихито Цукуши. Тя е публикувана за пръв път през 2012 година на платформата за уебкомикси „Web Comic Gamma“, притежавана от Такешобо. Сюжетът разказва историята на момиче на име Рико, което се сприятелява с хуманоидния робот Рег. Двамата главни герои се спускат заедно в огромна яма, позната като „Бездната“ с надеждата да открият изгубената майка на Рико.

По сюжета на поредицата е създадена телевизионна аниме адаптация от студио Кинема цитрус, чийто първи сезон е излъчен по японските телевизии от юли до септември 2017 година.[1][2] През януари 2020 г. в Япония излиза анимационен филм, продължаващ действието на телевизионната поредица, той е озаглавен „Dawn of the Deep Soul“ букв. „Зората на дълбоката душа“.[3][4] От юли до септември 2022 г. излиза втория сезон на поредицата с подзаглавието „Golden City of the Scorching Sun“ в превод „Златният град на изгарящото слънце“.[5]

През 2021 година започва разработката на игрален филм[6] базиран на поредицата, Кевин МакМулин е нает за режисьор и сценарист на тази адаптация. През септември 2022 г. излиза видео игра по сюжета на мангата, тя е озаглавена „Binary Star Falling into Darkness“ в превод: „Двойна звезда падаща в мрака“. Играта е направена от Chime Corporation и публикувана от Spike-Chunsoft.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Рико е младо момиче, сираче живеещо в сиропиталището Белчеро в град Орт. Родното ѝ градче е построено около огромна и странна яма, която се спуска хиляди метри надолу в земните недра, тази пропаст е позната като „Бездната“. В дълбините ѝ живеят най различни странни и опасни същества, които не могат да бъдат видени никъде другаде по света. Също така в тази гигантска яма са разпръснати безценни артефакти и руини, останки от древна развита цивилизация, изчезнала преди хилядолетия по неизвестни причини. Всичко това прави Бездната световно известна дестинация за авантюристи, така наречените „пещерни нашественици“, които се осмеляват да се спускат в нейните опасни дълбини. Спускането навътре в Бездната не представлява особено голяма трудност, но изкачването е усложнено поради мистериозното „проклятие на бездната“. Това е свръхестествена сила, която причинява болка на всеки, който се опита да се изкачи нагоре в бездната и може да бъде фатална. Колкото по-дълбоко се намира човек в тази прокълната яма, толкова по-трудно е издигането му до повърхността. Малцина са тези, които са се завръщали живи от по-дълбоките слоеве и никой не е достигал дъното на бездната, или поне никой не се е завърнал, за да разкаже за това. Майката на Рико, Лайза е една от легендарните „бели свирки“, които представляват най-елитните изследователи на Бездната, тя обаче е изчезнала преди десет години след последното ѝ спускане в дълбините.

Рико мечтае да стане „бяла свирка“ като майка си и да изследва дълбините на Бездната. Един ден тя случайно открива робот, наподобяващ човешко момче и го кръщава Рег. Рико и нейните приятели тайно вмъкват Рег вкъщи и по-късно убеждават собствениците на сиропиталището, че момчето робот всъщност е човешко сираче, по този начин той бива приет като техен нов съквартирант. След известно време до повърхността на бездната пристига балон с прикачено писмо, както и бялата свирка на майката на Рико. Писмото съдържа описания на невиждани до този момент същества от по-дълбоките слоеве на бездната, както и краткото послание: „Чакам те на дъното на подземния свят“. Рико, убедена в това, че посланието е отправено към нея, решава да се сбогува със своите приятели и да се спусне на еднопосочно пътуване до дъното на бездната в търсене на майка си заедно с момчето робот Рег.

Видео игра[редактиране | редактиране на кода]

По сюжета и персонажите на поредицата е разработена екшън ролева игра, озаглавена Made in Abyss: Binary Star Falling into Darkness, тя е създадена от Chime Corporation и публикувана от Spike Chunsoft, а Numskull Games отговаря за физическите и копия на играта в Европа. Играта е напълно озвучена на английски и на японски език и съдържа, както част от историята на мангата, така и оригинална сюжетна линия съставена под ръководството на Цукуши. Играта излиза за Nintendo Switch, PlayStation 4, и Windows на първи септември 2022 в Япония, и на следващия ден в Америка и Европа.[7][8]

Игрален филм[редактиране | редактиране на кода]

През юни 2021 г., Кълъмбия Пикчърс обявява разработването на игрална адаптация по оригиналната манга на Акихито Цукуши. Филмът ще бъде продуциран от Рой Лии и Маси Ока, а режисьор ще бъде Кевин МакМулин.[9]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Akihito Tsukushi's Made in Abyss Manga Gets TV Anime // Anime News Network. 2016-12-21. Посетен на 2016-12-21.
  2. Made in Abyss Anime Premieres on July 7 // Anime News Network. 2017-05-26. Посетен на 2017-05-26.
  3. Made in Abyss: Dawn of the Deep Soul Anime Film Premieres in U.S. on April 11 (Update) // Anime News Network. 2020-03-02. Посетен на 2020-03-02.
  4. STEVENS, JOSH. Made In Abyss: Dawn of the Deep Soul In Cinemas This April // Anime UK News. 2ND MARCH 2020. Посетен на 2ND MARCH 2020.
  5. Made in Abyss Anime Gets 2nd TV Anime Season, Action RPG in 2022 // Anime News Network. 2021-05-04. Посетен на 2021-05-04.
  6. PROSSER, KEEGAN. REPORT: A Live-Action Made in Abyss Movie Is Being Made // CBR.com. JUN 27, 2021. Посетен на JUN 27, 2021.
  7. Made in Abyss 3D Action RPG Reveals More Cast, September 2 Release // Anime News Network. June 1, 2022. Посетен на June 1, 2022.
  8. Made in Abyss: Binary Star Falling into Darkness launches September 2 // Gematsu. June 1, 2022. Посетен на June 1, 2022.
  9. D'Alessandro, Anthony. ‘Made In Abyss’: Kevin McMullin To Adapt Manga For Roy Lee, Masi Oka & Sony // Deadline. June 25, 2021. Посетен на June 25, 2021.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Made in Abyss в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​