Модърн Таймс Груп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Modern Times Group)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Modern Times Group (MTG)
Основана 1987
Седалище Стокхолм, Швеция
Продукти медийна компания
Уебсайт www.mtg.com
Modern Times Group (MTG) в Общомедия

Modern Times Group (MTG) е шведска медийна компания. MTG e формирана на базата на медиахолдингите на инвестиционната компания Kinnevik, които през 1997 г. са разпределени между акционерите на компанията. Сред активите по това време са Viasat и Metro International. Viasat e група телевизионни канали, включваща първите платени телевизионни канали в Швеция, създадени през 1987 г.: ZTV, Viasat Sport и TV1000. Акции на компанията са листвани на Стокхолмската борса[1].

Дейностите на MTG в периода 1987 – 2018 г. основно се простират в услугите на ефирната и платената телевизия, като и радио излъчването и продуцирането на съдържание. През 2016 г. компанията инвестира значителни средства в пазара на онлайн игри[2]. Между 2017 и 2018 г. MTG продава всичките си телевизионни активи, съсредоточавайки се върху бизнеса с нови медии.[3]

Дигитални канали[редактиране | редактиране на кода]

От юли 2015 г. дигиталното присъствие на MTG се разширява с няколко сделки за придобиване на активи. MTG закупува за 86 милиона долара 74% от акциите на Turtle Entertainment – компанията, която държи Лигата за електронни спортове (Electronic Sports League/ESL) – организатор на турнири по електронни спортове[4][5][6][7]. Този ход е последван от увеличение на инвестицията (49% до 81% от акциите в компанията) в Splay Netwoks, най-голямата мрежа от потребителски канали в Скандинавския регион, която за по-малко от година събира 100 000 абонати и в началото на 2016 г. има повече от 1,5 милиона зрители на месец.[8] През юли 2015 г. MTG придобива 51% от Zoomin.TV[9], най-голямата мрежа от потребителски канали в Европа и петата по големина мрежа в YouTube. От края на 2015 г. компанията притежава и 100 % от DreamHack.[10], един от най-големите организатори на турнири по електронни спортове в света.

Безплатна телевизия[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1987 – 2018 г. MTG притежава безплатни/ефирни ТВ канали в Скандинавския регион, Чехия, България, балтийските страни, Гана и Танзания. Обикновено структурата на портфейлите при подобни канали е един основен канал (TV3, Prima, Nova) и второстепенни канали (TV6, TV3+, Prima Love и т.н.). Тези канали генерират основно рекламни приходи и се класифицират като безплатна телевизия, но голяма част от скандинавските безплатни канали са кодирани и за тях се плащат такси за разкодиране. Телевизионният бизнес на компанията бива разпродаден между 2016 и 2018, като компанията се съсредоточава изцяло върху управлението на нови медии.

Абонаментни ТВ услуги[редактиране | редактиране на кода]

MTG е основател на сателитната платформа Viasat в Скандинавския и Балтийския регион, която предлага както собствени канали, така и канали на трети страни. Спортните канали, предлагани в отделните скандинавски държави, се различават до известна степен в зависимост от различните права на различните пазари и съответните бизнес споразумения. MTG притежава и Viaplay, онлайн услуга за платена телевизия в скандинавските страни. MTG присъства и в пространството на мрежите от потребителски канали чрез частичната собственост на Splay, най-голямата мрежа от потребителски канали в Швеция в YouTube и Zoomin.TV, една от най-големите мрежи от потребителски канали, която има локално присъствие в 12 държави и продуцира кратки видеа на 26 пазара.

Nice Entertainment Group[редактиране | редактиране на кода]

Nice Entertainment Group се състои от 28 продуцентски компании в 16 държави, включително Strix Television, Paprika Latino, Novemberfilm, Redaktörerna, DRG, Monster, One Big Happy Family, Playroom, Rakett, Titan, Baluba, Nice Drama, Moskito, Production House, Grillifilms и Gong.

Modern African Productions[редактиране | редактиране на кода]

Modern African Productions (MAP)) е базирана в Гана и работи в широк кръг от жанрове, включително ТВ реклами и мащабни ТВ формати в цяла Африка. MAP създава ТВ продукции за африканските канали на MTG и за медии в трети страни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]