Octocorallia

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Octocorallia
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
тип:Мешести (Cnidaria)
клас:Корали (Anthozoa)
подклас:Octocorallia
Научно наименование
Octocorallia в Общомедия
[ редактиране ]

Octocorallia (известни също като Alcyonaria) е подклас на коралите (Anthozoa) състоящ се от около 3000 вида водни прикрепени организми, образуващи колониални полипи с 8-кратна симетрия. Той включва сини корали, меки корали, морски пера и Gorgonia в рамките на три разреда: Alcyonacea, Helioporacea и Pennatulacea.[1] Тези организми имат вътрешен скелет, секретиран от мезоглеята, а полипите са с осем пипала. Като всички мешести и тези организми имат сложен жизнен цикъл, включващ и свободно (неприкрепена) фаза, когато те се считат за планктон, а по-късно и характерната прикрепена фаза.

Филогения[редактиране | редактиране на кода]

Octocorallia се счита за монофилетична група, което означава, че всички съдържащи се видове са произлезли от общ прародител, но отношенията между клоновете не са добре изучени. Морските пера (Pennatulacea) и сините корали, (Helioporacea) продължават да бъдат отделни разреди, като има предвид, че настоящия Alcyonacea исторически представлява четири разреда: Alcyonacea, Gorgonacea, Stolonifera и Telestacea.

Настоящата филогенеза е показано по-долу,[1] където Calcaxonia и Holaxonia са групи на Gorgonia, а останалите четири разреда на Alcyonacea се отличават само за удобство.

Octocorallia
Alcyonacea

CalcaxoniaHolaxonia
AlcyoniinaProtoalcyonariaScleraxonaStolonifera

HelioporaceaPennatulaceaИзточници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Daly, M. и др. The phylum Cnidaria: A review of phylogenetic patterns and diversity 300 years after Linnaeus. // Zootaxa 1668. 21 юли 2007. с. 1–766. Архивиран от оригинала на 2010-06-11. Посетен на 2013-03-01.