Ophiocordyceps unilateralis

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ophiocordyceps unilateralis
Ophiocordyceps unilateralis.png
Класификация
царство:Гъби (Fungi)
отдел:Торбести гъби (Ascomycota)
клас:Сордариомицети (Sordariomycetes)
разред:Hypocreales
семейство:Ophiocordycipitaceae
род:Ophiocordyceps
вид:O. unilateralis
Научно наименование
Petch, 1931
Синоними
  • Torrubia unilateralis Tul., 1865
Ophiocordyceps unilateralis в Общомедия
[ редактиране ]

Ophiocordyceps unilateralis е гъба, патогенна за насекоми, открита от британския натуралист Алфред Ръсел Уолъс през 1859 г. и в момента се среща предимно в екосистеми на тропическите гори. O. unilateralis заразява мравки от триб Camponotini, като пълната патогенеза се характеризира с промяна на поведенческите модели на заразената мравка. Заразените гостоприемници напускат укритията си и поемат към горския под, зона с температура и влажност, подходящи за растеж на гъбички; след това те използват мандибулите (челюстите) си, за да се прикрепят към основна жила от долната страна на лист, където гостоприемникът остава след евентуалната си смърт.[1] Процесът, водещ до смърт, отнема 4 – 10 дни и включва репродуктивен етап, при който плодните тела растат от главата на мравката, разкъсвайки се, за да освободят спорите на гъбичките. O. unilateralis от своя страна също е податлив на самата гъбична инфекция, явление, което може да ограничи въздействието му върху популациите от мравки, за които иначе е известно, че опустошават колонии от мравки.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В тропическите гори на Тайланд, Африка и Бразилия.

Жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално спора инфектира мравката, докато тя търси храна по земята в тропическата гора, след което се развива в тялото ѝ за 3 до 9 дни.[2] Когато гъбата е готова да завърши жизнения си цикъл, тя започва да манипулира мравката. Проучване от 2009 г. установява, че във всички случаи мравките се придвижват до сходни места: на около 25 см. височина по стеблото на дърво – условия подходящи за растежа на гъбата. В рамките на 24 часа от трупа израства гъбата паразит. Стълбче израснало от тялото на мравката разпръсква спорите си по земята, където те могат да заразят още мравки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Life cycle, host range and temporal variation of Ophiocordyceps unilateralis/Hirsutella formicarum on Formicine ants. // Journal of Invertebrate Pathology 111 (3). November 2012. DOI:10.1016/j.jip.2012.08.007. с. 217 – 24.
  2. Обща информация