QRIO

от Уикипедия, свободната енциклопедия
QRIO на Робокъп 2004 г.

QRIO (Quest for cuRIOsity) е двуног хуманоиден робот създаден от Сони след успеха на първата им подобна играчка – AIBO. Изправен QRIO е висок 0,6 m и тежи 7,3 kg.

Лозунгът на робота е „Makes life fun, makes you happy“ (Прави живота забавен, прави те щастлив).

На 26 януари 2006 г. на същия ден, в който Сони обявяват че спират производството на AIBO и другите подобни продукти, е обявено и прекратяването на разработката на QRIO.[1] Преди спирането на работата върху QRIO, той е преминал през многобройни модификации и тестове.

Хуманоидният робот може да разпознава гласове и лица и това му дава възможност да запомня хора и техните предпочитания. Във видеоклип на сайта на робота се вижда как той разговаря с няколко деца. QRIO може да бяга със скорост 23 cm/s и е записан в рекордите на Гинес (издание от 2005 г.) като първия двуног робот способен да бяга (което се дефинира като движение докато и двата крака са стъпили на земята едновременно). Четвъртата генерация батерии предвидени за QRIO издържат около 1 час.

Прототипите са разработени от Sony Intelligence Dynamics Laboratory, Inc.[2] Не се знае колко прототипа съществуват. Десет са виждани да изпълняват танц заедно. Това е потвърдено от представител на Сони в бостънския музей на науката. Много видеоклипове, които показват това, могат да бъдат открити в интернет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Macworld | Sony reports strong earnings but unplugs Aibo // Архивиран от оригинала на 2007-11-09. Посетен на 2008-08-03.
  2. www.sonyidl.jp, архив на оригинала от 22 декември 2014, https://web.archive.org/web/20141222234137/http://www.sonyidl.jp/, посетен на 2021-02-11 

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни преапратки[редактиране | редактиране на кода]