RER

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

RER или Réseau Express Régional (от френски) е влакова мрежа, обслужваща главно Париж и неговите предградия, както и някои други гъсто населени територии във Франция. В страната така се нарича железопътната мрежа, свързваща голям град с неговите предградия и населени околности.

Съкращението е от името на френски на Регионалната експресна мрежа на регион Ил де Франс (включващ Париж). RER съчетава модерната градска подземна железница в центъра на Париж със съществуващата мрежа от железопътни линии. Тя има няколко връзки с Парижкото метрото. В рамките на града RER функционира, като метро, но е по-бързо, тъй като има по-малко спирки. От 1999 г. мрежата на RER състои от пет линии: A, B, C, D и E. За да се избегне объркването с линиите на метрото, тези на RER е прието да се отбелязват с букви, а не с номера. Мрежата на RER продължава да се разширява и днес. Разширението на запад, на откритата през 1999 г. линия E, е предвидено да завърши до 2020 г.

Основни данни

Мрежата на RER се състои 257 гари, като 33 от тях са в рамките на Париж. Общата дължината на нейните жп линии е над 587 км, от които 76,5 км са под земята. Всяка линия през града минава почти изцяло под земята. RER се управлява отчасти от RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens,от френски) - автономният оператор на парижкия градски транспорт, управляващ парижкото метро, и SNCF - националният железопътен превозвач на Франция. Въпреки това, системата използва един общ билет и не е необходимо прехвърляне между частите, ръководени от двата оператора. Превозените пътници по управляваните от RATP централни части на линии A и B през 2006 г. е бил над 452 млн. За сравнение, превозените пътници по всички линии, управлявани от SNCF (както от RER, така и от Transilien влакове) през 2006 г. са били 657 млн.

RATP управлява 65 гари от мрежата на RER, включително всички гари по линия А, на изток от префектура Нантер (Nanterre-Préfecture), както и гарите по разклонението Сен Жермен ан Ле. Също така RATP управлява гарите по линия B, южно от гара Север (Gare Du Nord). Останалите гари по двете линии, както и тези по линии C, D и E, се експлоатират от SNCF. В мрежата на RER, 9 от управляваните от RATP гари имат връзка с линиите на парижкото метро, както и 9 позволяват прехвърляне на Transilien – влаковете, обслужвани от SNCF.

Карта на RER[редактиране | редактиране на кода]

Централната мрежа на RER в географски мащаб
Векторна карта на мрежата на RER с очертанията на Île-de-France.