SteamOS

от Уикипедия, свободната енциклопедия
SteamOS
РазработчикValve Corporation
СемействоUnix-базирана
Сорс моделОтворен код
Издадена13 декември 2013 г.;
преди 10 години
 (2013-12-13)
Вид ядроLinux
Базирана наДебиан
Архитектуриx86-64
Начин на обновлениеAdvanced Packaging Tool
Мениджър на пакетиdpkg[1]
Уебсайтstore.steampowered.com/steamos/
SteamOS в Общомедия

SteamOS е базирана на Дебиан, Линукс дистрибуция от Valve Corporation и е основната операционна система за на Valve „Steam Machine gaming hardware platform“.[2] Тя бива пусната наред с началото на бета тестване на крайния потребител за „Steam Machines“ през декември 2013 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на панел на LinuxCon през 2013 г., съосновател и изпълнителен директор на Valve Гейб Нюъл заявява, че той вярвал че „Линукс и отворения код са бъдещето на гейминга“, като допълнил че компанията подпомага на разработчици на игри, които искат да направят своите игри съвместими с Линукс, и че те ще правят обявление в предстоящата седмица относно въвеждането на Линукс във всекидневната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. SteamOS // Посетен на 12 декември 2013.
  2. Makuch, Eddie. Valve reveals Steam Machines // GameSpot. 25 септември 2013. Архивиран от оригинала на 2013-09-30. Посетен на 30 септември 2013.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата SteamOS в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​