Кардинал (риба)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Tanichthys albonubes)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кардинал.

Кардинал
White Cloud Mountain Minnow 1.jpg
White Cloud Mountain Minnow 2.jpg
Природозащитен статут
Недостатъчно данни
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Костни риби
разред: Cypriniformes Шараноподобни
семейство: Cyprinidae Шаранови
род: Tanichthys Кардинали
вид: T. albonubes Кардинал
Научно наименование
Уикивидове Tanichthys albonubes
Кардинал в Общомедия

Кардинал (Tanichthys albonubes) е риба от семейство шаранови, която се среща в Китай и достига големина от 4 до 6 сантиметра. Открита е през 1930 г.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Рибите каринал са разпространени в ручеите с бистро течение близо до Гуанчжоу в Китай (D 2/5, А 2-3/7-8, ll 29-33). Тялото им е изтеглено, стройно, леко сплескано отстрани в предната част. Устата е горна. Гърбът е тъмнокафяв със зеленикав оттенък, страните са кафяви, а коремът е сребристо-бял. По средата на тялото от муцуната до до "C" минават две допиращи се ивици. Горната е тясна, златиста, долната е широка, тъмнокафява, която завършва при "С" с черно петно. "С" по средата е червен. Останалите плавници са жълтеникави с червени кантове. Те са мирни, подвижни, стадни риби, придържат се към всички слоеве на водата.

При младите екземпляри отстрани се появява блестяща синя ивица, която изчезва при полова зрялост (дължина на рибите 2-3 см). Поради тази ивица те понякога са наричани "бял облак". Самецът е по-строен от самката, но и по-малък.

Може да се отглеждат в общ аквариум, със засадени или плаващи растения. Водата трябва да е с температура 18-25 °С, dH 4-20 °, pH 6-8. Храна: жива, заместители. Размножаването става както в общ, така и в размножителен аквариум. Слага се група риби с преобладаване на самките. Хвърлянето трае 2-4 седмици, като самката всеки ден хвърля по няколко зърна. Рибите не закачат хайвера и малките. Инкубационният период е 2-3 денонощия, малките започват да плуват след 2-3 денонощия. Стартова храна: "жива прах" /инфузории, ротатории/. Малките трябва да се сортират по размер — канибализъм. Половата зрялост настъпва след 4 месеца.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В природата кардиналът обитава реките в Южен Китай. Дивите кардинали се размножават през пролетта или началото на лятото. Женската снася около 300 хайверни зрънца. Младите достигат полова зрялост на 4-месечна възраст.[1]

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

White Cloud Mountain Minnow 2.jpg

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Боев, З. 1993. Кардинал. – Природа и знание, 9: 43.