Tcl

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Tcl
Уебсайтtcl.sourceforge.net
Tcl в Общомедия

Tcl е скриптов език за програмиране, създаден през 1988 г. от проф. Джон Оустерхаут в Университета на щата Калифорния, гр. Бъркли. Произнася се като „тикъл“ или „тисиел“ е съкращение от Tool Command Language. Джон Оустерхаут забелязал, че много програми имплементират свой собствен скриптов език и поради тази причина първоначално Tcl е замислен като интерпретируем език, предназначен за лесно вграждане в други програми. След широко публично одобрение, Tcl днес се използва и за скриптиране, бързо прототипиране, изграждане на графични интерфейси, тестиране и др.

Комбинацията от Tcl и Tk (графична библиотека) се нарича Tcl/Tk.

По своята същност Tcl е интерпретиран език което означава че всяка програма, написана на езика, може да тръгне под коя да е операционна система, за която има подготвен интерпретатор. Tcl споделя качества с други популярни интерпретирани езици като Python, Perl, Ruby, включително и обектно ориентирано програмиране. Езикът има вградени масиви и списъци, като последните, тъй като приемат за ключ обекти от произволен тип, играят ролята и на т.нар. хеш таблици.

Едно от основните предимства на езика е че е значително по-лесен за научаване и употреба от останалите. Изграждането на графични интерфейси чрез Tk е забележимо лесно и просто, неимоверно по-просто в сравнение с Python например. Редица програмисти предпочитат Tcl именно заради лесното и бързо създаване на крос платформени програми с графичен интерфейс. Допълнително са налице GUI building tools като Visual Tcl и Spec Tcl, които са напълно безплатни.

Понастоящем Tcl се използва от такива компании като IBM, Motorola, Oracle, TiVo и др.

От сайта на Active State може да се изтегли безплатно интерпретатора който има версии за различни операционни системи – Windows, Линукс, Mac OS. В повечето от Линукс дистрибуциите, интерпретаторът е вграден и не е нужно допълнителното му сваляне. Под Линукс се извиква с командата tclsh. За да се програмират графични приложения с Tk, обаче е нужно извикването на wish.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Примерният код по-долу може да се изпълни в Tcl шел.

Събиране на числа[редактиране | редактиране на кода]

Метод (A) – Събиране чрез използване на 'foreach'

set numbers {1 2 3 4 5 6 7 8 9 10}
set result 0
foreach number $numbers {
    set result [expr {$result + $number}]
}
puts $result

Метод (B) – По-елегантен начин за събиране на числа чрез командата 'join'

 set numbers {1 2 3 4 5 6 7 8 9 10}
 puts [expr [join $numbers +]]