Teamgeist

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Топката на световното първенство по футбол в Германия през 2006 г. се казва "Тиймгайст" (в превод – отборен дух).

Нейният диаметър е 69 см. Ако се постави във вода, теглото ѝ (444 грама) не се увеличава с повече от 10%. При скорост от 50 км/ч. "Тиймгайст" прави 3500 завъртания в час – одобреният от FIFA стандарт е 2000. При силен удар в стена кълбото може да се свие максимум с 2 см.

Златната топка (на снимката) ще бъде използвана само на финала. Комплектът от 20 броя за този мач ще се изработи в Германия и ще бъде получен от новия шампион. Всички останали топки ще се произведат в Тайланд.

Модел за тренировки и продажба[редактиране | редактиране на кода]

Моделът за тренировки (в синьо) струва 40 евро. Топката е почти с качеството на тази за официални двубои. На долната снимка (в черни шарки) е вариант на "Тиймгайст" който е за масова употреба.

Отбориният дух в едно кълбо[редактиране | редактиране на кода]

От 1970 г. "Adidas" произвежда топки за световните първенства. И с всеки мондиал моделът става все по-добър.

За "Германия 2006" топката е истински шедьовър. Нарича се "Тиймгайст" – отборен дух. За първи път топката е съставена от 14 панела.

"Тя е отлична за нападателите и ужасна за нас", твърди германският вратар Йенс Леман. "Adidas" направи специален комплект от 20 топки за всеки мач. На тях ще пише името на съперниците и на стадиона. Всеки от 32-та учасника на мондиала получи 20 топки за мачове и 40 за тренировки.

"Adidas" очаква около 10 млн. продажби покрай световното. Оригиналът струва 130 евро. Най-голямата разлика с предишните модели е при мокро време. "Тиймгайст" на практика не увеличава теглото си от вода и става изключително бърза на мокър терен.

Ветеранът[редактиране | редактиране на кода]

През 1855 г. Чарлз Гудиър прави първата футболна топка в историята. Създадена е от гумени парчета. За първи път с нея играе "Онейда" – първият организиран тим в САЩ. Според исторически сведения първият мач с новосъздадената топка е "Онейда" – "Бостън Комън" на 7 ноември 1863 г.

През 1925 г. топката е дарена на семейство Герит-Смит Милър, основателя на "Онейда". По-късно е предоставена на националната футболна зала на славата. Топката се смята за най-стария запазен футболен артикул в света.

Джейс Нейсмит, считан за откривател на баскетбола, използва модела. И първият баскетболен мач се играе именно с топка, предназначена за футбол.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


Портал В Портал Футбол можете да намерите още много страници за футбол.