TestOps

от Уикипедия, свободната енциклопедия

TestOps (или тестови операции[1] от английски test operations) се отнася до софтуерната дисциплина за тестване при оперативeни мениджмънт в рамките на процеса (който е цикличен) на предоставяне (доставка) на софтуер.

Инженерната дисциплина за тестване на софутерното качество е нова и еволюираща дисциплина, която включва функционални, но и нефункционални тестове. Софтуерното тестване, особено при agile програмирането и разработка е продължаващ (continuous) процес на тестване, при който програмисти и разработчици на софтуер, инженери по софтуерно качество, тестери (manual testers), мениджъри на продукти и други са част от процеса на програмиране, и тестване на качеството на софтуера.[2][3] Тъй като все повече програмисти и инженери се включват в процеса на тестване и проектите за тестване нарастват, нараства и необходимостта от развиване на дисциплина за мениджмънт на софтуерното качество и процесите на тестване на софтуера, както и мениджмънтът като цяло на софтуера, програмистите, тестърите, потребителите, системите и самите тестове.[4]

TestOps e в помощ на тестовите екипи при мащабирането на техните тестове, подекипи и работата по качеството, като прави това действително ефективно, заради предпочитания тестови подход.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. виж специални операции, за да не се бърка с хирургичното понятие за операция
  2. Who Should Test Software? - ISTQB Exams at Home Worldwide - ASTQB - ISTQB in the U.S. // astqb.org. Посетен на 23 ноември 2021.
  3. The TestOps Manifesto. A Blueprint for Connected, Agile Design and Test
  4. www.professionalqa.com // Архивиран от оригинала на 2021-10-29. Посетен на 2021-10-11.