Велвичия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Welwitschia mirabilis)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Велвичия
Welwitchia Mirabilis (female).JPG
Welwitschia at Ugab River basin.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Gnetophyta Гнетови
клас: Gnetopsida Гнетови
разред: Welwitschiales
семейство: Welwitschiaceae
род: Welwitschia
вид: W. mirabilis Велвичия
Научно наименование
Уикивидове Welwitschiales
Skottsb. ex Reveal, 1993
Уикивидове Welwitschiaceae
Markgr., 1926
Уикивидове Welwitschia
Hook.f., 1863
Уикивидове Welwitschia mirabilis
Hook.f., 1862 г.
Разпространение
Welwitschia Mirabilis Area of Circulation.png
Велвичия в Общомедия

Велвичия (Welwitschia mirabilis) е растение реликт от клас Гнетови, което се среща само в южноафриканската пустиня Намиб, на територията на страните Ангола и Намибия. Пригодено е за живот при изключително тежки пустинни условия в една от най-древните пустини на Земята.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Това растение има уникална стратегия за оцеляване: от горния край на ниското, често зарито стъбло с форма на луковица излизат листа, дълги до осем метра, чиито краища с течение на времето и с растежа умират. По листата има процепи, през които растението поема водните капки. Те се образуват в резултат на конденз от образуваната от течението Бенгела в океана мъгла. По време на дълги засушавания растението „изключва“ функциите на някои части от листата до такава степен, че изглежда мъртво, и активизира обмяната на веществата едва когато климатичните условия станат благоприятни.

Растението се класира в списъка на „Най-странни растения на земята“. Скоростта на растеж на листата за година е около 8-15 cm. Дълги са по около 2-4 m, но достигат дори и до 8 m, широки са по около един метър и лежат на земята. На допир наподобяват на кожа. Стволът е нисък. Растенията живеят по 500-600 години, но някои от големите екземпляри са на по 2000 години. Има типична проява на полов диморфизъм с мъжки и женски растения. За разлика от всяко друго растение растежната точка на ствола спира да расте в ранен етап. Това е причина стволът да расте нагоре и навън, далеч от оригиналния (който остава мъртъв). Този тип растеж е причина за характерната му конична форма.

Символ[редактиране | редактиране на кода]

Растението представлява символ на Намибия и същевременно е защитено от местните закони. То е вмъкнато като стилизиран образ в настоящия и бившия (колониален) герб на страната.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]