wxPython

от Уикипедия, свободната енциклопедия

wxPython е библиотека, която позволява създаване на графичен потребителски интерфейс с езика Python. wxPython е cross-platform toolkit, което означава, че една и съща програма може да работи на различни платформи без да бъде променяна. Разпространява се за следните платформи: Microsoft Windows, Macintosh OS X, и UNIX подобните системи. WxPython е написана на C++.

wxPython, както и PyQT, PyGTK за разлика от TkInter не са стандартни библиотеки за Python. Както много други библиотеки, така и wxPython притежава функции и класове за работа с менюта и ленти с инструменти, събития, диалогови прозорци, скелети, работа с бази данни, xml и др.

Примерен код[редактиране | редактиране на кода]

Това е програма, написана на Python и wxPython, която създава обект клас MyApp, в който е дефинирана функцията OnInit. Крайният резултат е прозорец, в който пише „Hello from wxPython“.

from wxPython.wx import *
class MyApp(wxApp):
    def OnInit(self):
        frame = wxFrame(NULL, -1, "Hello from wxPython")
        frame.Show(true)
        self.SetTopWindow(frame)
        return true
app = MyApp(0)
app.MainLoop()

Лиценз[редактиране | редактиране на кода]

Като част от wxWidgets, и wxPython, както и Python, се разпространява безплатно. Библиотеката е с отворен код, което я прави достъпна и всеки може да допринесе за нейното развитие и подобряване.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]