Сара (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Zara)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сара.

Лого
Магазин на „Сара“ в Хонконг

Сара (на испански: Zara) е моден бранд и верига магазини. Компанията е собственост на корпорацията „Индитекс“. Седалището ѝ е в Артейхо. „Сара“ е водещата марка на „Индитекс“, която притежава и марките Масимо Дути, Бершка и Пул енд Беър.

„Сара“ е основана през 1975 г. от Амансио Ортега Гаона и Росалия Мера (1944 – 2013). Началото е поставено с магазин в Ла Коруня, предлагащ eвтини модерни облекла. Впоследствие са открити и други магазини в цяла Испания. През 1980-те Ортега централизира дизайна, производството и дистрибуцията на облеклата, за да постигне революционната „бърза мода“, при която точно два пъти седмично управителите на магазините поръчват и получават заявените облекла.[1]

Представена е в Европа, Америка, Африка и Азия с 1483 магазина (от тях 333 в Испания) в 78 страни. В България „Сара“ има открити 7 магазина, като 4 от тях са в София.

Разполага с 3 логистични центъра – в Артейхо, Сарагоса и Мадрид. От неотдавна е открит и първият магазин на „Сара“ в континентален Китай – в Шанхай.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]