Багдадска батерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рисунка на трите части на Багдадската батерия

Багдадската батерия (или Персийската батерия) е набор от три археологически артефакта, открити заедно: керамичен съд, подобен на ваза, медна тръба и железен прът. Находката е открита в областта Куджут Рабу, Ирак, близо до древния град Ктезифон, столица на Персийската (150 г. пр.н.е. – 223 г.) и Сасанидската (224 г.-650 г.) империя, като се смята, че датира към някой от тези два периода.

Произходът и целта на находката остават неясни.[1] Някои учени предполагат, че предметите са функционирали заедно като галваничен елемент, вероятно използван за галванизация на метали или някакъв вид електротерапия. Според алтернативно обяснение са служили като съд за съхранение на свещени свитъци.

Физическо описание и датировка[редактиране | редактиране на кода]

Артефактите се състоят от глинен съд, с дължина около 5 инча и гърло, широко около 1.5 инча, съдържаща цилиндрична медна тръба, в която е поставена прът от желязо. Най-отгоре железният прът е изолиран от медта с асфалт, като тръбата с цилиндъра в нея са прикрепени към гърлото на глинения съд. По находката личат следи от корозия. Медният цилиндър е кух, така че ако съдът е бил пълнен с течност, тя е можела да достигне и до железния прът.

Вилхелм Кьониг, сътрудник на Иракския национален музей през 1930-те години, е смятал, че предметите може да датират към Персийския период, но според Сейнт Джон Симпсън от Близкоизточния отдел на Британския музей, оригиналното им разкриване и контекстът на разкопките не са били добре документирани и доказателствата за тази датировка са неиздържани, още повече че стилът на изработка на глинения съд го отнася към Сасанидския период.[2][3]

Пресъздаване[редактиране | редактиране на кода]

Днешни опити показват, че един такъв галваничен елемент създава напрежение между (0,5 – 1)V в зависимост от електролита. Поне 4 такива елемента, свързани последователно, са достатъчни да захранят малък съвременен светодиод от 3V.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Frood, A. Riddle of 'Baghdad's batteries' BBC News 27 февруари 2003
  2. Frood, Arran. Riddle of 'Baghdad's batteries' // BBC News, 27 февруари 2003. Архивиран от оригинала на 7 април 2012. Посетен на 6 април 2012.
  3. Paul T. Keyser, „The Purpose of the Parthian Galvanic Cells: A First-Century A. D. Electric Battery Used for Analgesia“, Journal of Near Eastern Studies, vol. 52, no. 2, pp. 81 – 98, April 1993. Includes images of the artifact and similar objects.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Baghdad Battery в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​