Вашингтон Ортуньо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вашингтон Ортуньо
Лична информация
Роден13 май 1928 г.
Починал15 септември 1973 г. (45 г.)
ПостПолузащитник
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1946–1951
1954
Пенярол
Пенярол
?
0
(?)
(0)
Национален отбор
1950 Уругвай?(?)
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .

Вашингтон Ортуньо (на испански: Washington Ortuño) е уругвайски футболист, полузащитник.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ортуньо е един от най-талантливите млади играчи на Уругвай в края на 40-те години на ХХ век - началото на 50-те години на миналия век. Заедно с клуба си Пенярол 2 пъти става шампион на Уругвай - през 1949 и 1951 г. На 9 октомври 1949 г. взима участие в известния мач, който получава името La Fuga, в който, когато резултатът е 2:0 в полза на Пенярол, на Насионал Монтевидео са отстранени двама играчи (за твърда и нападение срещу арбитър).[2] Насионал отказва да излезе за втората половина на мача, а играчите на Пенярол правят обиколка на честта, което означава чиста титла този сезон.

Повечето от играчите на La Máquina del 49, Пенярол съставляват гръбнака на националния отбор на Уругвай, който става световен шампион година по-късно. На Мондиал 1950, 22-годишният Ортуньо е включен в състава на Уругвай, като не играе нито 1 мач, но също така става световен шампион.

Завършва кариерата си през 1951 г. поради злополука – инцидент. Той се опитва неуспешно да възобнови кариерата си през 1954 г.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Отборни[редактиране | редактиране на кода]

Пенярол

Международни[редактиране | редактиране на кода]

Уругвай

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. AA.VV., La Enciclopedia de "El País", Montevideo, El País, 2011, ad vocem.
  2. El Clásico de la Fuga // Сайт болельщиков „Пеньяроля“ Padre y Decano, 2011. Архивиран от оригинала на 2011-10-15. Посетен на 20 октомври 2011. (на испански)


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ортуньо, Вашингтон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​