Галактически футбол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Галактически футбол
Galactik Football
ЖанрЕкшън фантастика
Научна фантастика
Спортна фантастика
Създател(и)Колектив от автори
АктьориАн Бърн
Малкълм Дъглас
Майкъл ГицДжералд
Роджър Грег
Лара Лийнхан
Дърмът Мадженис
Дореан Ни Чораген
Катриона Ни Мурчу
Гавин О'Конор
Маринет Пичон
Марио Роузенсток
Антъни Ройър
Джонатан Райън
Сюзън Слот
Страна Франция
ЕзикАнглийски
Френски
Немски
Датски
Шведски
Сезони3
Епизоди78 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцентGaumont Alphani
Jetix Europe N.V. (сезони 1-2)
Telegael (сезон 3)
Времетраене26 минути
Разпространение
ТВ каналFrance 2 (сезони 1-2)
Gulli (сезон 3)
Jetix (сезони 1-2, Европа)
Disney XD (сезон 3, Европа)
КартинаSD 4:3 (сезони 1-2)
HD 16:9 (сезон 3)
Излъчване3 юни 2006 г. – 27 октомври 2011 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Галактически футбол“ (на френски: Galactik Football) е френски анимационен сериал, съ-произведен от Alphanim, France 2, Jetix и Welkin-Animation. То следва историята на футуристичен отбор – Снежните деца (или Сноу Кидс) – който се опитва да спечели Галактическата футболна купа за тяхната родна планета Акилиан, с помощта на флуида – мистична енергия, специфична за всяка планета.

Шоуто е излъчено за първи път на английски език на сателитния канал Jetix Великобритания през лято 2006, за да кореспондира със Световното първенство по футбол. Първото излъчване е използвано, за да подпомогне Детската купа на Jetix 2007.

На 20 юни 2007 Jetix Европа обяви, че „Галактически футбол“ е готов за започване на втори сезон от 26 епизода заради Евро 2008. Вторият сезон започва в Англия на 5 април 2008 с нови епизоди, въпреки че уеб сайтът Jetix Великобритания казва, че започва на 4-ти с два нови епизода.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Преди петнадесет години[редактиране | редактиране на кода]

Мачът между Сенките и националният отбор на планетата Акилиан е близо до края. Ние можем да видим как Нората окуражава брат си, Арч (звезда-Нападател и капитан на отбора), преди да отстъпи. Арч отива напред да прави свободен удар, но тогава горе се чува експлозия. Всеки е притеснен и разчита на небесата да видят наближаващата лавина, отбелязвайки началото на Ледената епоха на Акилиан и краят на Дъха, флуида на Акилиан. Тази лавина е по причина на Сони Блекбоун и Кламп, но Кламб не знае защото си е загубил паметта, но Сони Блекбоун го разпознава след 15 години.

Настояще[редактиране | редактиране на кода]

След 15 години бившият капитан на отбора „Снежните деца“ намира нови играчи. Тези играчи са се родили по време на заледяването на Акилиян и за това притежават „Дъха“. Новите играчи са: Ди`джок, Микро айс, Рокет, Тран, Ахито, Синед, Тиа и Мей. Но Артегор кани Синедд да се присъедини към „Сенките“ и той приема. Артегор вижда, че Тиа е заплаха за него и решава да наеме някой, за да я убие. Първият мач е срещу „Ломбас“ и „Snow kids“ загубват с 2:1.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Рокет – e най-силния играч на отбора „Snow kids“, син на Нората и племенник на Арч. След заледяването майка му заминава, за да работи като актриса а Рокет си мисли, че е мъртва. Нората не приема добре че Рокет иска да се занимава с футбол и става футболист но след, като се среща с майка му той решава да го подкрепи. Заслужено става капитан на отбора след като изучава играта на другите отбори и открива пропуски и слаби места. Когато другите играчи разбират за роднинската му връзка с Арч странят от него и се заяждат, а той решава да изчезне. Тогава Тиа отива да го търси заедно с Ди`жок и Микро-Аис, и Рокет се връща. Рокет спасява Тия, но използва и дъхът, а е забранено извън терена за игра. Арч попита кой го е направил и Рокет си призна, а Арч му забрани да го използва, но вместо това той си тръгна. Неговия номер в отбора е 5.
  • Ди'Джок – син на Сони. В пърни сезон се сближава с Мей. Става капитан на отбора „Снежните деца“, след като Рокет изчезва. Номер 9 в отбора. Неговия удар достига 120 км в час.
  • Тран – Брат на Ахито. Защитник в отбора на „Snow kids“. Когато брат му се разболява той намира нов вратар – Юки. Неговият номер е 2.
  • Микро-Айс – Той е най-младият играч в „Snow kids“, най-добрият му приятел е Ди'Джок. Играе като нападател. Неговият номер е 3.
  • Марк – появява се през втори сезон на мястото на Рокет. Носи номер 6.
  • Ахито – Вратарят на „Snow kids“. По време на всички мачове от първи сезон той постоянно спи. Във втори се разболява от мистериозна болест, замества го Юки, неговата братовчедка. Неговият номер е 1.
  • Мей – Тя е красиво момиче. В първи сезон искаше да стане нападател за да бъде известна, но треньорът Арч не ѝ позволяваше. В края на първия сезон се сближава с Ди'Джок. В трети сезон се разделя с Ди'Джок и отива при Синед и става играч на Сенките (Shadows). Нейният номер е 7.
  • Тиа – В началото Артегор искаше да я убие, но не успя. Тя от малка играе футбол. Тъй като нейните родители постоянно пътуват тя е била отгледана от нейната гувернантка. Нейният номер е 4.
  • Юки – Братовчедка на Тран и Ахито. В началото е вратар на „Snow kids“, но по-късно в сериите замества Тия в мача срещу Райкърс и отбелязва гол. Играе с номер 8.
  • Синед – Той е нападателят на „Сенките“. В началото на пързия сезон играеше в „Snow kids“, но отказва да играе със съотборниците си и в мача срещу „Уомбас“ Арч го изкарва от игра във втрото полу-време. След играта Артегор му предлага да се премести в неговия отбор той приема и запчва да използва флуида на „Сенките“. Неговият номер е 11, същия номер като на Артегор Нексос.
  • Арч – Треньорът на „Snow kids“ се стреми да спечели галактическата купа и да вазвърне дъхът на Акилиан!
  • Сони Блекбоунс – Шеф на пиратите баща на Ди-Джок, но не го знае в началото. Мисли, че синът му е мъртъв. Когато го разбира се старае да прекарва повече време с него.
  • Артегор Нексос – треньор на „Сенките“. Бивш приятел и съотборник на Арч. Към средата на 2 сезон става помощник-треньор на „Snow kids“.
  • Кели Мистик – журналистка. Отразява победите на „Snow kids“ през 1 сезон, а през втори е вече една от водещите на Аркадия Нюз.
  • Нората – баща на Рокет и брат на Арч.
  • Техноит
  • Сенките(Шадаус)(Shadows)- техен треньор е Артегор Нексос стар играч на Шадаус. На финала на 1 сезон се изправят срещу „Snow kids“, но губят играта.
  • Кламп – помощник на Арч.

Снежните деца“ са единствените девет, които още имат флуида „Дъхът на Акилиан“, защото са родени по време на ледниковата епоха на Акилиан.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва на 26 юни 2008 г. по Канал 1 всеки делник от 14:55. На 29 юни няма излъчен епизод. Редовното излъчване на първи сезон завършва на 4 август, като само последният епизод е на 25 август. Ролите се озвучават от Живка Донева, Ася Рачева, Стефан Димитриев, Цанко Тасев и Радослав Рачев.

На 3 юни 2008 г. започва излъчване на първи сезон по Jetix. В края на месец май 2008 г. започва премиерата на втори сезон. Дублажът е на Медиа Линк. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Иван Райков (в първи сезон), Христо Узунов (във втори), Живко Джуранов и Ангел Генов.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

„Галактически футбол“ в Internet Movie Database