Направо към съдържанието

Едита Карадьоле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Едита Карадьоле
РоденаЕдита Карадьоле
1937 г.
Активност1960–настояще
РодителиМато Карадьоле (баща)
Брачен партньорНенад Шегвич
(1964–настояще)
ДецаОлег Шегвич (син)
Местожителство Риека, Хърватия
Значими ролиЦвитка Радошич в сериала „Изборът на Лара
НаградиНаграда за цялостно творчество (2013)
Най-добра роля (2013)
Уебсайт

Едита Карадьоле (родена през 1937 година в Имотски, Хърватия) е хърватска актриса. В България е по-известна с ролята на баба Цвитка в хърватския сериал „Изборът на Лара“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Когато е на три години, баща ѝ Мато Карадьоле умира. Малката Едита отива в Загреб, където за нея да се грижи леля ѝ Мери, тъй като майка ѝ изпитва затруднения да се грижи сама за нея и сестра ѝ Ядранка. Години по-късно Ядранка се премества с майка си в Сараево, а след Втората световна война и в Белград, но това не попречва на Едита да ги посещава.

Ученичка в основното училище, Едита пее солови партии в местна църква. Не след дълго започва да се занимава и с рецитиране, което поражда любовта ѝ към поезията. Среща се с Добриша Цесарич, дружи с Тончи Марович и Ранко Маринкович.

Преди да учи актьорско майсторство в Академията за драматични изкуства в Загреб, учи химия в Техническия факултет. Самата актриса признава, че са я уверили, че бъдещето ѝ е в химичната лаборатория. Оставя актьорството настрана и не се явява на приемен изпит, макар и учила за него цяло лято. Въпреки всичко на следващата година се явява на изпита с „Баладите на Петрица Керемпух“ и го преминава успешно.

Първата си професионална роля, на Ясна в „Звездите са вечни“, получава през 1960 година в риекски театър. Участва в сериала „Капелски кресови“ през 1976 година и във филмите „Вјежбање живота“ (1991) и „The Sands of Time“ (1992). Съпругът ѝ, сплитчанин, ѝ помага да научи сплитския говор за сериала „Изборът на Лара“, където изиграва ролята на баба Цвитка, майка на Нела Златар (Еция Ойданич). Снима се в сериала „Дубровнишка зора“.

През 2013 година получава награда за цялостно творчество от заместник-министъра на културата Владимир Стоисавлевич на церемония в Хърватския народен театър. Отново през 2013 година, на шестнадесетото издание на театралния фестивал „Петър Кочич“, получава награда за ролята си в постановката „Дабогда те мајка родила“.

Личен живот и семейство[редактиране | редактиране на кода]

През 1964 година се омъжва за актьора Ненад Шегвич, от когото има син на име Олег, роден същата година в Мостар. Запознава се с Ненад на представление в Баня Лука.

През 1988 година синът ѝ се жени. Скоро на бял свят се появява внучка ѝ Тияна. През 1996 година се ражда Карла, втората ѝ внучка.

2004 година е трагична година за семейството ѝ: Тияна загива, блъсната от автомобил. Оттогава всяка година на Международния фестивал за малка сцена Ненад посвещава представление на нелепо загиналото момиче.

Източници[редактиране | редактиране на кода]