Елиша Кътбърт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елиша Кътбърт
канадска актриса
12 май 2009 г.
Родена
30 ноември 1982 г. (41 г.)
Актьорска кариера
Активностот 1996 г.
Семейство
СъпругДион Фаньоф (2013)
Деца2

Уебсайт
Елиша Кътбърт в Общомедия

Елиша Кътбърт[1] (на английски: Elisha Ann Cuthbert) е канадска актриса.

Позната е като актриса от редица канадски детски телевизионни сериали. Голяма популярност добива с ролята си на Ким Бауер в американския сериал „24“. Нейната първа главна роля на широкия екран е във филма „Съседка за секс“ през 2004 г.

Кътбърт е родена в Калгари, щата Алберта в семейството на Патрициа, домакиня, и Кевин Кътбърт, който е автомобилен дизайнерски инженер. Има по-малки брат и сестра – Джонатан и Лий-Ан. Израснала е в Грийнфийлд Парк, близо до Монреал.

Когато е на 7 години, Кътбърт започва да позира като модели за разни линии на детски дрехи и обувки. Прави своята първа телевизионна изява в допълнителни епизоди за деца „Страх ли те от тъмнината?“

Нейните репортажи пленяват вниманието на тогавашната първа дама Хилари Клинтън, която я кани да посети Белия дом. Първата роля на Кътбърт в игрален филм е в семейната драма Dancing on the Moon (1997). Появява се в няколко други канадски семейни филми и във въздушния трилър Airspeed. Кътбърт изгрява в канадския телевизионен филм Lucky Girl (2001).

Получава канадската филмова награда Gemini за нейното изпълнение. През 2000 г. завършва местно висше училище и се премества в Лос Анджелис, Калифорния, за да прави кариера като актриса. Скоро след това участва в ролята на Ким Бауър, дъщеря на агента Джак Бауър в хитов телевизионен сериал. Играе и в „Съседка за секс“, House Of Wax, Captivity, My Sassy Girl, He Was A Quiet Man, тв комедийно фантастичен филм Time at the Top (На гости в миналото) 1999 г. и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]