Заразно зло: Началото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Заразно зло: Началото
Resident Evil: Welcome to Racoon City
Базиран наResident Evil (поредица)
В ролитеКая Скоделарио
Донал Лоуг
Премиера19 ноември 2021 г.
(Париж)
Времетраене106 минути
Езиканглийски език
Външни препратки
IMDb Allmovie

Заразно зло: Началото (на английски: Resident Evil: Welcome to Raccoon City) е екшън филм на ужасите от 2021 г.[1] написан и режисиран от Йоханес Робъртс . Адаптиран от историите на първата и втората игра от Capcom, филмът служи като рестарт на филмовата поредица „Заразно зло“ и като цяло седмият игрален екшън филм, базиран на едноименната серия видеоигри . Във филма участват Кая Скоделарио, Хана Джон-Камен, Роби Амел, Том Хопър, Аван Джогия, Донал Лоуг и Нийл Макдоноу . Действието се развива през 1998 г. и проследява група оцелели, опитващи се да оцелеят по време на епидемия от зомбита в малкото градче Ракуун Сити.

Разработването на концепцията за филма започва в началото на 2017 г., след пускането на Resident Evil: The Final Chapter, когато продуцентът Джеймс Уан изразява интерес към проекта. По-късно председателят на Constantin Film Мартин Мошкович споделя, че се разработва рестартиране на филмовата серия. През същия месец Уан е повикан да продуцира рестартирането със сценарий на Грег Русо; впоследствие Робъртс е нает като сценарист и режисьор и Уан и Русо напускат проекта.[2] Снимките започват на 17 октомври 2020 г. в Greater Sudbury, Онтарио, Канада . Филмът е презаснет през май 2021 г.

Световната премиера на „Заразно зло: Началото“ е в Гран Рекс в Париж на 19 ноември 2021 г., като филмът е пуснат по кината в Съединените щати от Sony Pictures Releasing на 24 ноември 2021 г. Филмът получава смесени отзиви от критиците, като придържането му към първите две игри е похвалена. Той жъне скромен боксофис успех, събира над 41,8 милиона долара в световен мащаб срещу бюджет от 25 милиона долара и оглавява класациите за дигитално отдаване под наем през първите три уикенда от премиерата.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Кая Скоделарио като Клеър Редфийлд, отчуждената по-малка сестра на Крис, който разследва Umbrella Corporation
    • Лили Гейл Рийд като младата Клеър Редфийлд
  • Хана Джон-Камен като Джил Валънтайн, член на STARS (Служба за специални тактики и спасяване) Alpha и партньор на Крис
  • Роби Амел като Крис Редфийлд, отчуждения по-голям брат на Клеър и член на екипа на STARS Alpha, който е изпратен да разследва имението Спенсър
    • Дакстън Грей Гуджрал като младия Крис Редфийлд
  • Том Хопър като Албърт Вескер, член на екипа на STARS Alpha, който работи като двоен агент за конкурентна компания
  • Аван Джогия като Леон С. Кенеди, новобранец от полицейското управление на Raccoon City (RPD), който се съюзява с Клеър и Айрънс, за да избягат от града
  • Донал Лоуг като Браян Айрънс, началник на полицията на RPD[3]
  • Нийл Макдона в ролята на Уилям Бъркин, един от ръководителите на експериментите на Umbrella Corporation.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Resident Evil: Welcome To Raccoon City // British Board of Film Classification. Посетен на 2022-09-01. (на английски)
  2. Kroll, Justin. 'Resident Evil' Reboot Finds Writer, Director in '47 Meters Down' Filmmaker (Exclusive) // Penske Media Corporation, December 17, 2018. Архивиран от оригинала на May 10, 2021. Посетен на 2022-09-01.
  3. N'Duka, Amanda. 'Gotham' Alum Donal Logue Joins 'Resident Evil' Origin Movie // Deadline Hollywood. Посетен на November 2, 2020.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Resident Evil: Welcome to Raccoon City в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​