Карл Фридрих Науман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карл Фридрих Науман
Georg Amadeus Carl Friedrich Naumann
германски геолог
Георг Амадеус Карл Фридрих Науман (литография от 1857 г.)
Георг Амадеус Карл Фридрих Науман (литография от 1857 г.)

Роден
Починал
26 ноември 1873 г. (76 г.)

Националност Германия
Учил вЛайпцигски университет
Йенски университет
Научна дейност
Областгеология
Работил вЛайпцигски университет
Карл Фридрих Науман в Общомедия

Георг Амадеус Карл Фридрих Науман (на немски: Georg Amadeus Carl Friedrich Naumann) е германски изследовател, геолог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 май 1797 година в Дрезден, Кралство Саксония, в семейство на музикант. Учи последователно във Фрайберг, Лайпциг и Йена, за да се дипломира окончателно през 1824 година в Лайпциг.

Още по време на следването си, през 1821 – 1822 година, изследва леденото плато Йостедалсбрее (855 кв. км, 2083 м), най-големия ледник в Континентална Европа (на север от Согне фиорд, в Норвегия).

През 1826 година е назначен за професор по кристалография в университета в Моос, Норвегия. През 1835 г. става професор по „геогнозия“ във Фрайберг, а от 1842 година е професор по минералогия и „геогнозия“ в Лайпциг. По време на пребиваването му в университета във Фрайберг е натоварен със задачата да изработи геоложка карта на Саксония. За тази цел от 1838 до 1846 година заедно с топографа Бернхард фон Кота извършва топографски и геоложки изследвания в Рудните планини (1244 м), разположени на границата между Чехия и Германия.

Умира на 26 ноември 1873 година в Лайпциг, Германия, на 76-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носи кратер на Луната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 373, 381.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Georg Amadeus Carl Friedrich Naumann в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​