Направо към съдържанието

Катрина Кайф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Катрина Кайф
Katrina Kaif
британска актриса
2019 г.
Родена
16 юли 1983 г. (41 г.)
Актьорска кариера
Активностот 2003 г.
Семейство

Уебсайт
Катрина Кайф в Общомедия

Катрина Кайф, родена Катрина Туркуот, е британско-индийска актриса, известна със своите филми на хинди. Една от най-добре платените актриси в Индия, тя е получила отличия, включително четири Screen Awards и четири Zee Cine Awards, в допълнение към три номинации за Filmfare. Въпреки че отзивите за нейното актьорство са противоречиви, тя е известна и със своите танцови умения.

Кайф е родена в Хонконг на 16 юли 1983 г. Живяла е в няколко страни, преди да се премести в Лондон за три години. Тя получава първата си задача като модел като тийнейджър и по-късно преследва такава кариера. На модно шоу в Лондон индийският режисьор Каизад Густад я избира за Boom (2003), критичен и комерсиален провал. Докато Кайф създава успешна кариера на модел в Индия, тя първоначално изпитва трудности при намирането на филмови роли поради лошото си владеене на хинди. След като се появява във филма на телугу Malliswari (2004), Кайф постига успех в Боливуд с романтичните комедии Maine Pyaar Kyun Kiya? (2005) и Namastey London(2007). Следва по-нататъшен успех с поредица от боксофис хитове, но е критикувана за актьорската си игра, повтарящите се роли и склонността към филми, доминирани от мъже.

Изпълненията ѝ в трилъра New York (2009) и романтичната комедия Mere Brother Ki Dulhan (2011) са по-добре приети, спечелвайки ѝ номинации за наградата Filmfare за най-добра актриса. През този период тя участва в Ajab Prem Ki Ghazab Kahani (2009), Raajneeti (2010) и Zindagi Na Milegi Dobara (2011) и постига голям комерсиален успех в екшън трилърите Ek Tha Tiger (2012), Dhoom 3 (2013) и Bang Bang! (2014), всички от които се нареждат сред най-касовите индийски филми на всички времена. Превъплъщението на Кайф в ролята на алкохоличка в романтичната драма Zero (2018) ѝ носи наградата Zee Cine за най-добра поддържаща актриса.

В медиите актрисата често фигурира в списъците на най-популярните и привлекателни знаменитости в Индия. Редовен поддръжник на марката, тя стартира своята козметична линия Kay Beauty през 2019 г. Участва в сценични представления и е ангажирана с благотворителната организация на майка си Relief Projects India, която работи за подпомагането на деца в неравностойно положение. Кайф е омъжена за актьора Вики Каушал.