Направо към съдържанието

Кейтлин Старк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кейтлин Старк
герой на Джордж Р. Р. Мартин
от Песен за огън и лед
Характеристики
ПрякорКейт

Лейди Кейт Тихата сестра

Обесената жена
ПолЖена
ДомТъли Старк
СъпругаНед Старк
ДецаРоб Старк

Санса Старк Аря Старк Бран Старк

Рикон Старк
РодниниМиниса Уинт (майка)

Лиза Тъли (сестра) Едмур Тъли (брат)

Робърт / Робин Арин (племенник)
Първа появаЛитература :

Игра на тронове (1996) Телевизия :

„Зимата идва“ (2011)
Последна появаТелевизия : „Дъждовете на Кастамер“ (2013)
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаМишел Феърли;

Кейтлин Старк (родена Тъли) наричана Кейт от близките си е измислен герой от поредицата Песен за огън и лед“ от фантастичните романи на американския писател Джордж Р. Р. Мартин и неговата телевизионна адаптация Игра на тронове.

Кейтлин се споменава за първи път в „Игра на тронове“ (1996), Кейтлин е съпруга на лорд Едард Старк от Зимен хребет, надзирател на Севера и майка на пет от децата му Роб, Санса, Аря, Бран и Рикон, но негодува срещу копелето му Джон Сняг. Тя е от домът Тъли, най-голямото дете на Хостер Тъли и лейди Миниса Уинт, има по малки брат и сестра Лиза и Едмур.

Кейтлин е изиграна актрисата Мишел Феърли в сериала на HBO Игра на тронове

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Кейтлин Старк е описана като красива жена, със светла кожа, дълга кестенява коса, сини очи, дълги пръсти и скули. Тя е горда, силна, мила и щедра, има опит в политиката и често е водена от желанието да защити децата си. Кейтлин обикновено е в съгласие със съпруга си Едард Старк, но е против приемането на извънбрачния си син Джон Сняг.

Кейтлин първоначално е сгодена за по-големия брат на Едард, Брандън, наследник на Зимен хребет по това време.. Когато Брандън беше садистично екзекутиран от крал Ерис II, лорд Джон Арин, назирател на Едард и Робърт Баратеон, се разбунтува срещу Таргерианите. Скоро след като бунтовниците печелят, Кейтлин е омъжена за Едард.

Сюжетни линии[редактиране | редактиране на кода]

Coat of arms of House Tully and House Stark

Поредица от книги[редактиране | редактиране на кода]

Игра на тронове[редактиране | редактиране на кода]

След като кралската свита пристига в Зимен хребет, Кейтлин получава писмо от сестра си Лиза Арин, в което се посочва, че Ланистър са убили съпруга ѝ Джон Арин, ръката на краля. Крал Робърт Баратеон убеждава Едард да заеме неговото място като ръка на краля. Когато синът ѝ Бран е ранен и изпада в кома, тя седи до леглото му, докато не са нападнати от убиец, дошъл да убие Бран. Кейтлин е ранена при нападението и заминава за Кралски чертог за да предупреди Едард.Там нейният спътник от детството Питър Бейлиш ѝ казва, че използваната в атаката кама принадлежи на Тирион Ланистър. На връщане към Зимен хребет тя отвежда Тирион при сестра си в Орлово гнездо за изпитание, където Тирион избягва екзекуцията, като изисква и печели двубой. След като новината за екзекуцията на Едард по заповед на крал Джофри стига до Кейтлин, тя желае мир, но това нейно желание е отхвърлено от току-що коронования крал на Севера Роб

Сблъсък на крале[редактиране | редактиране на кода]

Кейтлин е изпратена от Роб да сключи съюз с Ренли Баратеон по време на което тя става свидетел на първо на спор между ренли и по-големия му брат Станис а след това и на последвалото убийство на Ренли по-късно същата нощ от създание в сянка. След това Кейтлин бяга с Бриен от Тарт, една от царските стражи на Ренли.След като чува за предполагаемото убийство на по-малките си синове от ръката на Теон Грейджой, Кейтлин отива да се изправи срещу пленника Джайм Ланистър. Въпреки че романът завършва нейната сюжетна линия двусмислено, разкрива се в началото на третия роман, че Кейтлин го е освободила и е помолила Бриен да го придружи до Кралски чертог в опит да го замени за дъщерите си, които все още са пленници на Джофри. Това обаче създава проблеми на Роб

Буря от мечове[редактиране | редактиране на кода]

Братът на Кейтлин, Едмур Тъли поставя Кейтлин под домашен арест в Речен пад, но Роб я освобождава след като обявява сватбата си с Джейн Уестърлинг, като обезсилва предложението си за брак с домът Фрей. Лорд Уолдър Фрей се съгласява да прости на Роб, ако Едмур се ожени за дъщеря му Рослин, а Кейтлин присъства на сватбата заедно с Роб и други лордове от Севера.Въпреки това, Уолдър Фрей и хората му отмъщават на Роб като избиват него и хората му на сватбата, акт на предателство, който става известен като „Червената сватба“. В опит да спаси живота на сина си, Кейтлин взема Аегон Фрей за заложник и го убива, когато Руз Болтън убива Роб, След което гърлото на Кейтлин е прерязано и заедно с мъртвото тяло на Роб са хвърлени в реката.

Три дни по-късно, тялото Кейтлин е намерено и е възкресена от който жертва своята живот за да я съживи в знак на отплата за почитането на съпруга ѝ Едард. Периодът от време, който тя прекарва мъртва е причинил тялото на Кейтлин частично да се разпадне, обезобразявайки външния ѝ вид; освен това, след нейната реанимация тя губи по-голямата част от предишната си личност, с изключение на омразата си към Ланистър и Фрей.След това Кейтлин поема командването на Братството и променя целта си да тероризира всеки, свързан с домовете Фрей и Ланистър.

Тв адаптация[редактиране | редактиране на кода]

През януари 2007 г. HBO получава права за направа на сериал по книгите на Мартин. Историята на Кейтлин в сериала се различава от тази в книгата по това, че тя не се завръща след Червената сватба.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Catelyn Stark в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​