Кончето (заслон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За седловината със същото име вижте Кончето.

Заслон Кончето
Заслон Кончето, на заден план ръбът към връх Баюва дупка
Карта
МестоположениеПод в. Баюва дупка
ПланинаПирин
Надм. височина2760 м
Брой места10
Водоснабдяванене
Електрифициранене
Санитарни възлине
Удобстване
Координати41°47′15.3″ с. ш. 23°22′56.9″ и. д. / 41.787583° с. ш. 23.382472° и. д.

„Кончето“ е алпийски заслон в Пирин планина,[1] България, на 500 м (15 мин) югоизточно от връх Баюви дупки (2820 м), по главното било. Надморската височина е 2760 м.

Представлява дървена барака с двойни стени, с единствено вътрешно помещение. Цялата конструкция е осигурена против лошо време със стоманени струни към скалите. В заслона има 4 двойни и 2 единични дървени нара и при необходимост в него могат да преспят до 10 – 15 души. Няма водоснабдяване и електрификация, няма санитарни помещения, в заслона има одеяла. Затова и ползването му за преспиване се препоръчва само при крайна необходимост.

На 1 август 2018 година започва основен ремонт на заслона.[2]

Туристически маршрути[редактиране | редактиране на кода]

Построен е през 1955 от алпинисти и архитекти от Пловдив и Разлог из между тях: Крум Даракчиев от Разлог, 2-те му дъщери Емилия и Росица и съпругата му Мария. Оригиналният материал е бил дървени дъски, който впоследствие се заменя. Всичко необходимо се е пренасяло и с помощта на магарета.

От хижа „Яворов“ до заслона се стига за около 3:30 часа по маркирана в червено пътека покрай каменните образувания Стълбите, през Бункера, Суходолското езеро, превала Разложки суходол и по подсичаща пътека под върховете Разложки суходол, Каменитица и Баюви дупки. Има и алтернативна пътека по самото карстово било.

В околността на заслона няма вода, последното удобно място за пълнене на вода е Суходолското езеро.

В близост до заслона се намира карстов ръб със същото име. Най-малката ширина на ръба е 50 см. Труден эа преминаване при лошо време.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]