Малграт де Мар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малграт де Мар
Malgrat de Mar
— община —
      
Герб
Страна Испания
Авт. областКаталония
ПровинцияБарселона
КомаркаМаресме
Площ8,82 km²
Надм. височина4 m
НаселениеПонижение 18 345 души (2017)
КметКончита Кампой и Марти
Пощенски код08380
Телефонен код93
МПС кодB
Официален сайтwww.ajmalgrat.cat
Малграт де Мар в Общомедия

Малграт де Мар (на испански: Malgrat de Mar) е община в провинция Каталония, Испания. Разположена е на брега на Средиземно море, между Санта Сусана и Бланес. Населението му е 18 345 души (по данни към 1 януари 2017 г.).[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Малграт де Мар първоначално е заселен между 13 и 14 век. Тогава градчето е известно под името Vilanova de Palafolls. Първите къщи са построени на хълма Кастел (Замъкът), разположен в средата на града.

Основен занаят е земеделието, като голям дял се пада на морските стоки. Туристическата дейност в града започва през около 1960 година и оттогава Малграт е една от основните туристически дестинации в района.

Главни туристически атракции[редактиране | редактиране на кода]

  • Църквата „Сан Николас“ – Построена е през 16 век и е уголемена през 18 век. Една от най-големите църкви в региона.
  • El Castell – представлява кула, разположена на върха на едноименния хълм. Паркът около сградата предлага панорамна гледка към цялото градче. До върха може да се изкачите по стълби или чрез изградения лифт-асансьор в подножието на хълма.
  • Парк „Франсеск Масия“ – Голям детски парк, разделен на няколко зони според възрастта на децата и играчките, подходящи за тях. Интересни за всички възрасти са шоколадовата къща (като от приказката за Хензел и Гретел), големите моливи, цветя, гъби и сладкиши – поничка, кроасан, торта, мъфин... В парка има и сцена, на която през лятото се провеждат множество концерти.
Парк Франсеск Масия
  • La Pilona – Изкуствена скална платформа, разположена в средата на морето. През 1910 година е използвана за товарене на кораби с минерали, извличани от мините на Кан Палоерес, разположени в планините северно от Малграт. Използвани са въжени структури за пренасяне на минералите от мините до платформата.
  • Фестивали – В началото на месец октомври, от 1999 г. насам, в градчето се провежда фестивал на музикални групи и мажоретни състезания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Malgrat de Mar, www.citypopulation.de