Малу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малу
испанска певица
Родена
15 март 1982 г. (42 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимLa jefa[1]
Инструментивокал
Гласмецосопран
Активностот 1998 г.
Семейство
Деца1
Други родниниПако де Лусия (чичо)

Подпис
Уебсайтwww.maluweb.com
Малу в Общомедия

Мария Лусия Санчес Бенитес (на испански: María Lucía Sánchez Benítez), позната повече просто като Малу, е испанска певица, родена на 15 март 1982 година в Мадрид.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена в семейството на артисти, Малу носи таланта в себе си. Тя е дъщеря на певеца Пепе де Лусия и племенничка на китариста Пако де Лусия. Започва да пее в училище на 15 години, без да прави планове за кариера, но днес има издадени над 10 диска и дългогодишна успешна сценична изява.

Началото: 1998 – 2000[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата ѝ започва на 15 години, когато продуцента Хесус Янес я чува да пее на домашно събиране. Хесус Янес решава да запише демо с гласа на Малу и така през февруари 1998 излиза първият ѝ диск: Aprendiz, което означава Урок. В този първи проект Малу записва песни с най-големите звезди на испанската сцена Алехандро Санс и Педро Гера. Успехът идва светкавично, продадени са над 700 000 копия. Първата песен в диска Aprendiz няколко седмици е на първо място като най-слушана в испанските медии. Други хитови песни са Como una flor (Като едно цвете) и Si tú me dejas (Ако ти ме оставиш). С този първи албум Малу придобива световна известност. Няколко месеца след излизането на диска подписва договор с Walt Disney Records за изпълнение на песента „Mi Reflejo“ (Моето отражение) във филма Mulán (Мулан).

През 1999 излиза вторият ѝ диск:Cambiarás (Промяна). За него Малу казва, че се чувства помъдряла и започва турне в цяла Испания и Латинска Америка. Най-популярна става песента 'Duele' (Боли). За първата седмица от излизането си на пазара, диска е продаден в над 100 000 копия. През същата година Малу участва в съвместен проект с други испански певци като Росарио Флорес, Марта Санчес и Хоакин Сабина. Наименованието му е Tatuaje (Татуировка) и в него Малу изпълнява песента A tu vera („Винаги ще те следвам“).

2001 – 2002: Esta Vez (Този път)[редактиране | редактиране на кода]

През 2001 година Малу подписва договор с музикалната компания Sony BMG. В Маями тя записва нов диск Esta vez („Този път“). Продаден е в над 350 000 копия. Най-големите хитове от този продукт са Sin ti todo anda mal („Без теб нищо не върви“), Ven a pervertirme, Me quedó grande tu amor („Твоята голяма любов“) и Toda („Цяла“).

2003 – 2004: Otra Piel (Втора кожа) и Por una vez (Само веднъж)[редактиране | редактиране на кода]

След успеха на Esta vez, Малу започва работа по четвъртия си диск. Нарича се Otra Piel (Втора кожа) и е записан в Маями. Продава се ѝ в Мексико. В Испания излиза на 30 юни 2003 с първата песен 'No me extraña nada' (Вече не ме засяга). В този проект Малу залага на нов стил с повече инструментал. Песни като 'Enamorada' (Влюбена), 'Inevitable' (Неизбежно) и 'Devuélveme la vida' (Върни ми живота), заедно с Антонио Ороско са пример за това. Малу записва песента Enamorada (Влюбена) в дует с Давид де Мария.

На 3 февруари 2004 Малу записва първият си диск в DVD формат. Това е петият ѝ проект Por Una Vez (Само веднъж), в който участват други известни певци Алехандро Санс, Давид де Мариа, Антонио Ороско, баща ѝ Пепе де Лусия и чичо ѝ Пако де Лусия. Дискът е записан с концерта на живо, проведен на 3 февруари 2004 в Мадрид и излиза на пазара на 19 април същата година.

2005: Malú (Малу)[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 година Малу започва работа с шестия си проект. На 22 години тя осъзнава успеха си и създава песни, с които разкрива душата си. През април 2005 година излиза диска, титулуван просто Malú, продаден в над 150 000 копия. Най-популярни песни стават 'Diles' (Кажи им), 'Te conozco desde siempre' (Винаги съм те познавала) и 'Sabes bien' (Знаеш добре).

Малу е и първата певица, която записва песен с мексикански изпълнител. Дуетът ѝ с Алехандро Фернандес – Contigo Aprendí (С теб се учех) се превръща в хит.

2006 – 2008: Desafío (Предизвикателство) и Gracias (Благодаря)[редактиране | редактиране на кода]

Година по-късно Малу подготвя нов диск. Този път тя участва във всички етапи на създаването на продукта, включително избирането на песните. Дискът излиза на 31 октомври 2006 година и се казва Desafío (Предизвикателство). Първото парче се казва Si estoy loca' (Ако бях луда), а клипът е заснет в градчето в Лерида, (Испания). Клипът към втората песен No voy a cambiar (Няма да се променя), заснет заедно с актьора Алехандро Торс се превръща в най-позитивния и забавен клип в кариерата на Малу.

През март 2007 Малу започва турнето си Desafío (Предизвикателство), едно от най-продължителните в живота ѝ. За по-малко от година тя обикаля 120 градчета в страната. По време на интензивното турне Малу записва и диск – Gracias (Благодаря). Това е първият диск, в който участва и самата публика, а причината е, че по този начин Малу благодари за подкрепата.

През 2008 година Малу започва турне заедно с Давид де Мария.

2009: Vive (Живея)[редактиране | редактиране на кода]

През 2009 година Малу записва нов албум – Vive (Живея). Той е нейното доказателство за всички, че живее за музиката и публиката. На 17 март диска излиза на пазара и се продава в градове като Мадрид, Лос Анджелис и Нешвил. За първата седмица от излизането, диска се превръща в най-продаваните и запазва челната позиция цели 40 седмици. Тогава е позлатен.

2010 – 2012: Guerra Fría (Студена война) y Dual (Двоен)[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 година Малу издава нов диск Guerra Fría (Студена война). В него проличава израстването в кариерата ѝ, като дори няколко от песните са изцяло нейно дело. Продуцент на диска е мексиканеца Армандо Авила. Първата песен в диска 'Blanco y Negro' ('Черно и бяло') дори става основна музикална тема на теленовела от Венесуела.

През февруари 2012 Малу приема да бъде 'треньор' в La voz, музикална програма на канал Telecinco, базирана на холандската програма Гласът. Програма с такъв формат е излъчвана и в България.

През ноември същата година излиза последният ѝ проект Dual ('Двоен'), който събира всичките дуети през кариерата ѝ, но има и много нови. Песните са с други известни испански изпълнители като Алехандро Санс, Пабло Алборан, Давид Бисбал, Пастора Солер, Меленди и много други.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Колекционерски[редактиране | редактиране на кода]

На живо[редактиране | редактиране на кода]

Дуети[редактиране | редактиране на кода]

Малу записва много дуети с изпълнители като: