Масуди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Масуди
Абу'л-Хасан Али ибн ал-Хюсеин ал-Масуди
арабски изследовател
Роден
около 896 г.
Починал
956 г. (60 г.)

Религияислям
Националност Ирак
Научна дейност
ОбластИстория, география
Масуди в Общомедия

Абу'л-Хасан Али ибн ал-Хюсеин ал-Масуди[1] (на арабски: أبو الحسن ، علي بن الحسين المسعودي‎‎) е арабски историк, географ, пътешественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Карта на света изработена от Масуди

Роден е около 896 година в Багдад, Ирак. От 915 до 945 г., по време на своите пътувания посещава Иран, Индия, Цейлон, Северна и Източна Африка, Задкавказието, Източна Европа, Сирия и Египет. Освен, че се основава на своите лични наблюдения, той събира огромен материал от чужди източници и широко използва предишни автори.

На базата на събраните от него материали изработва карта на света. На картата е показан целия известен дотогава свят с планетите, сушата и моретата, разселването на различните народи по земята. В 30 тома излизат неговите трудове „Мурудж аз-захаб ва ма'адин ал-джавахир“ (в превод „Златни находища и находища на диаманти“). В тях той дава особено интересни сведения за страните и жителите на Източна Европа, в т.ч. и за славяните.

Малко преди смъртта си написва друго съчинение „Китаб ат-танбих ва-л-ишраф“ (в превод „Книга за указания и наблюдения“), където поправя и уточнява информацията, изложена по-рано. Двете произведения се отличават с наличието на важни исторически подробности, така също и излагането на фантастични легенди и предания. Автор е и на „Златни ливади“.

От многобройните му произведения са запазени „Полета на злато и рудници на бисери“ (943) и „Книга за предупреждения и наблюдения“ (956).[2]

Умира около 956 година в Кайро, Египет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Енциклопедия А-Я“, 1970 г., БАН
  2. „Енциклопедия А-Я“, 1970 г., БАН
Т. 1 Географические открытия народов Древнего мира и средновековья (до плаваний Колумба) Архив на оригинала от 2011-05-17 в Wayback Machine., М., 1982 г., стр. 188.