Международен ден на възрастните хора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Международен ден на възрастните хора
Паметна плоча в Мадрид, поставена за отбелязване на Международния ден на възрастните хора
Празнува се отВсички държави членки на ООН
Дата1 октомври
Международен ден на възрастните хора в Общомедия

Международният ден на възрастните хора е международен ден на ООН, който се отбелязва ежегодно на 1 октомври.

На 14 декември 1990 година Общото събрание на ООН гласува да определи 1 октомври като Международен ден на възрастните хора, документирано в Резолюция 45/106. За първи път честването на Деня е на 1 октомври 1991 година.

Денят се отбелязва с дейности за повишаване на емпатията, обществената информираност и чувствителност относно проблемите, с които възрастните хора се сблъскват като проблемите, свързани със стареенето, малтретирането на възрастни хора и други. Това е и ден, в който се отбелязват приносите, които възрастните хора имат към обществото.

Денят се отбелязва по различни начини като прекарване на време с близки възрастни, посещаване на домове за възрастни хора, приготвяне на храна за тях или осигуряване на помощ в домакинството.

През 2020 година стартира Десетилетието на остаряването в добро здраве (2020 – 2030).[1]

Подобни дни се отбелязват в САЩ и Канада (Международен ден на прародителите), в Китай (Фестивала на двете деветки) и в Япония (Уважение към възрастните хора).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата International Day of Older Persons в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​