Направо към съдържанието

Милош Вучевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Милош Вучевич ( Нови Сад , 10 декември 1974 г. ) е сръбски политик и юрист. От 2024 г. той е министър-председател на Сърбия , а от 2023 г. е президент на Сръбската прогресивна партия (SNS).

Милош Вучевич
Министър-председател на Сърбия
Мандатот 2 май 2024
Назначен отПарламент
Президент
2017 –Александър Вучич
ПредшественикАна Бърнабич
Лична информация
Роден
Гражданство Сърбия
Полит. партияСПП



Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Вучевич е женен и има двама сина.


Бащата на Вучевич Зоран е бил адвокат и високопоставен член на SRS, който е бил президент на Градската асамблея на Нови Сад от 2004 до 2007 г. Баща му почина през 2021 г. Той е от черногорски сръбски произход по бащина линия и семейството му родом от село Безжово близо до Подгорица и принадлежи към племето Кучи . Неговият прадядо по бащина линия загива в битки през Първата световна война , докато неговият дядо по бащина линия умира в битки през Втората световна война .

Политически позиции[редактиране | редактиране на кода]

  • Външна политика

Вучевич е за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз , като в същото време твърди, че Сърбия не може да стане негов член, като „се унижава и засрамва, защото тогава никога няма да бъде добър член на ЕС“. На 24 март 2019 г. Вучевич заявява, че бомбардировките на НАТО над Югославия са били военно престъпление.Той се противопоставя на санкционирането на Русия поради нейното нахлуване в Украйна през 2022 г.


  • Косовки въпрос

Вучевич е против признаването на независимостта на Косово , добавяйки, че Косово е „държавообразуващата ДНК на нашия народ и нашата страна“.

Политическа Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Вучевич започва политическата си кариера като член на крайнодясната Сръбска радикална партия (СРС), където баща му е бил високопоставен член. SRS се раздели по-късно през 2008г. и Вучевич се присъедини към отцепилата се Сръбска прогресивна партия (SNS), водена от Томислав Николич и Александър Вучич. Той е близък сътрудник и довереник на Александър Вучич и брат му Андрей.


  • Кмет на Нови Сад (2012-2022)

След местните избори през 2012 г. Вучевич беше избран за кмет на Нови Сад от ново мнозинство, водено от SNS, въпреки че SNS спечели само 16,44% от гласовете на избирателите. Бил е член на управителния съвет на Националния алианс за местно икономическо развитие (НАМЕД) от 2015 до 2016г. Бил е преизбран за кмет след местните избори през 2016 и 2020 г.

През ноември 2021 г. е избран за заместник-председател на партията на партийното събрание на СНС.


  • Вицепремиер и министър на отбраната (2022-2024)

На 23 октомври 2022 г. президентът на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич обяви, че неговата партия ще препоръча Милош Вучевич за следващ вицепремиер и министър на отбраната на Сърбия. Той подаде оставка като кмет на град Нови Сад на 24 октомври и беше наследен от Милан Джурич два дни по-късно. Вучевич положи клетва като вицепремиер и министър на отбраната на 26 октомври като част от третия кабинет на Ана Бърнабич. Беше спекулирано, че Вучивич ще наследи Вучич като президент на Сръбската прогресивна партия след потенциалната му оставка.


През април 2023 г., след изтичането на документи от Пентагона, изтекоха документи, в които се твърди, че Сърбия се е съгласила да продаде оръжия на украинската армия за борба с руските сили. Вучевич отхвърли обвиненията, наричайки ги „лъжа“. Той заяви, че Сърбия не е продавала и няма да продава оръжия нито на Украйна, нито на Русия и предположи, че някой се опитва да "дестабилизира страната му и да я въвлече в конфликт, в който тя не иска да участва". Той не изключи и възможността някои сръбски оръжия да са попаднали в зоната на конфликта по друг начин.

  • Президент на Сръбската прогресивна партия (2023- до момента)

На 27 май 2023 г. Вучевич беше избран за президент на SNS. Той също така потвърди,че SNS ще се присъедини към обявеното от Вучич Народно движение за държавата (NPZD) в края на юни. Журналистката Ана Лалич определи промяната като „козметична“.

  • Министър-председател на Сърбия (2024- до момента)

Вучивич поведе коалицията SNS до още една победа на парламентарните избори през 2023 г. На 30 март 2024 г. Вучевич получи мандат от президента Вучич да състави новото правителство на Сърбия. На 2 май Народното събрание на Сърбия избра Вучевич за министър-председател на Сърбия.

Ранен живот,образование и адвокатска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Вучевич е роден на 10 декември 1974 г. в Нови Сад , Войводина, СР Сърбия , СФР Югославия. Завършва основно училище в Нови Сад и гимназия в Бачки Петровац . Вучивич завършва Юридическия факултет на Университета в Нови Сад през 2002 г.

Вучивич практикува право в семейната адвокатска кантора до 2012 г.