Направо към съдържанието

Сага за Бьорн Героя от долината Хит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сага за Бьорн Героя от долината Хит
Първо издание1847 г.
Исландия
Видисландска сага

Сага за Бьорн Героя от долината Хит (на исландски: Bjarnar saga Hítdælakappa) е исландска сага създадена около началото на 13 в. Действието в историята се развива между 1000 и 1025 г. в южната част на полуостров Снайфедлснес и северно от фиорда Боргарфьордюр, една от най-ранно заселените части на Исландия.

Сюжетът на сагата е подобен на този на създадената по-късно Сага за Гунлауг Змийския език. Главният герой и тук е исландски скалд, който заминава на пътешествие и оставя в Исландия своята годеница, която трябвало да го чака три години. В Норвегия Бьорн среща друг скалд, Торд Колбейнсон, придворния поет на ярла Ейрик Хоконсон (един от влиятелните норвежки васали по време на управлението на Свен I Вилобради). Торд отнася в Исландия лъжливата новина, че Бьорн е загинал и така самият Торд се оженва за девойката. Междувременно Бьорн участва във викингските походи в Киевска Рус и на запад. Когато се връща в Исландия, двамата скалди се изправят един срещу друг в дуел и Бьорн загива от ръката на Торд.

За главния герой в сагата Бьорн е известно, че е бил внук на Егил Скалагримсон от Сага за Егил и че е израснал в Борг.[1] Бьорн е бил роден през 989 г.[2] Майка му е била дъщеря на Егил Скалагримсон.

Текстът на сагата е запазен частично в два пергаментни кодекса от 14 в. и в два други ръкописа от 17 в. За пръв път е бил отпечатан през 1847 г. в Копенхаген.

  1. Finlay, Alison; Waley, Diana (introd. and notes) (2002) [1997], „The Saga of Bjorn, Champion of the Hitardal People“, Sagas of the Warrior-Poets, Penguin, pp. 153 – 221
  2. Finlay & Waley (2002), p. 308