Симеон Аспарухов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Симеон Аспарухов
ПсевдонимРазхвърлян Ум
Роден31 май 1977 г. (46 г.)
НационалностБългария
Жанрпоезия
Дебютни творби„Дни за обичане“ (2017)
Известни творбиДни за обичане, Вечеря, Без ключ, Гост

Симеон Аспарухов е български поет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Симеон Аспарухов е роден на 31 май 1977 г. в София. Като ученик е бил репортер в студентското радио „Га-га“, към БНР „Христо Ботев“. Продължително време се занимава с психодрама, впоследствие изучава психология във Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“. През 2009 г. се квалифицира и като данъчен и митнически посредник в Българска търговско-промишлена палата.

Стихотворения и разкази на Симеон Аспарухов са публикувани в периодичния печат: в. „Словото днес“, в. „България днес“; в електронните издания на „Литературен свят“, списание „Нова асоциална поезия“, „Е-същност“, „Manu propria", "Четилище", както и в алманах за балканска поезия, издаден в Сърбия. Бил е курсист в творческа академия „Валери Петров“.[1]

Дебютната му книга с поезия носи името „Дни за обичане“ и излиза от печат през 2017 г. в издателство „Фабрика за книги“ под редакцията на Ива Спиридонова.[2] Заедно с нея представят творчеството си по покана на различни културни центрове, читалища и библиотеки в различни градове в България,[3] а година по-късно, основават издателство „Библиотека България“. Първата издадена книга в него е съвместен проект с поета Емилиан Примов, книга-диалог, озаглавена „Говорим за Нея“. Приходите от целия тираж са преведени по дарителска сметка за благотворителната кауза „Дари надежда на Сияна“.

През октомври 2017 г. в премиерата на „Дни за обичане“ вземат участие актьорите Милица Гладнишка и Симеон Владов[4], както и музикантите Агнес Данкова – пиано и Боян Цонев – виолончело. Домакин на събитието е столичният клуб „Studio5“, а гостите надхвърлят 300 души.

Симеон Аспарухов е един от претендентите в ХLVI Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково 2018 г., категория „Поезия“. Участва неколкократно като разказвач в радио-романи, излъчени на честотите на БНР „Христо Ботев“. Съавтор е в музикално-поетичните спектакли „Отражения“, представен от танцова формация „Софистик-Живо“ в НДК, „Светлина в душата“, представен от струнен квартет „Класик Арт“ от Софийска филхармония на камерна сцена в зала „България“ и „НАСАМ(Е)“, представен от театрална група „Клас 5х5“ в клуб „Ялта“. През 2019 г., заедно със Станислава Пирчева-Ава, води рубриката „Разхвърлян Ум“ в предаването „Нощен хоризонт“ в БНР, програма „Хоризонт“.

Занимава се с любителска фотография, изобразително изкуство, графичен дизайн, поддържа музикален блог, пише поезия, кратки разкази, импресии и миниатюри. Редактор е на няколко стихосбирки и книги с разкази от съвременни автори, пише анотации и ревюта за български писатели, представя и интервюира артисти, художници, писатели, музиканти, фотографи в официалната страница на издателство „Библиотека България“. Поддържа поредицата „Това е България“ в месечното двуезично списание на Аерогара София, „Fly Guide“. Член на Асоциацията на младите български писатели, участник в литературното движение Нова Асоциална Поезия. През 2020 г. подготвя излизането на третата си (самостоятелна) книга с поезия, с редактор поетесата Маргарита Петкова.[5]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Дни за обичане, изд. „Фабрика за книги“ (2017)
  • Говорим за нея (с Емилиан Примов), изд. „Библиотека България“ (2018)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]