Хелий-3: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
'''Хелий-3''' ('''<sup>3</sup>He''') е [[изотоп]] на [[Хелий|хелия]], съдържащ 2 [[протон]]а и 1 [[неутрон]]. За пръв път е изолиран през 1939 година от [[Луис Алварес]] и [[Робърт Корнъг]] в [[Калифорнийски университет, Бъркли|Калифорнийския университет]] в [[Бъркли]]. Хелий-3 не е [[Радиоактивност|радиоактивен]] и е един от двата (заедно с [[водород-1]]) стабилни [[нуклид]]а, които имат повече протони, отколкото неутрони. Изотопът е много рядък на Земята, като се среща 10 хиляди пъти по-рядко от другия стабилен изотоп - [[хелий-4]].
'''Хелий-3''' ('''<sup>3</sup>He''') е [[изотоп]] на [[Хелий|хелия]], съдържащ 2 [[протон]]а и 1 [[неутрон]]. За пръв път е изолиран през 1939 година от [[Луис Алварес]] и [[Робърт Корнъг]] в [[Калифорнийски университет, Бъркли|Калифорнийския университет]] в [[Бъркли]]. Хелий-3 не е [[Радиоактивност|радиоактивен]] и е един от двата (заедно с [[водород-1]]) стабилни [[нуклид]]а, които имат повече протони, отколкото неутрони. Изотопът е много рядък на Земята, като се среща 10 хиляди пъти по-рядко от другия стабилен изотоп – [[хелий-4]].


[[Категория:Изотопи]]
[[Категория:Изотопи]]

Версия от 18:31, 22 април 2020

Хелий-3 (3He) е изотоп на хелия, съдържащ 2 протона и 1 неутрон. За пръв път е изолиран през 1939 година от Луис Алварес и Робърт Корнъг в Калифорнийския университет в Бъркли. Хелий-3 не е радиоактивен и е един от двата (заедно с водород-1) стабилни нуклида, които имат повече протони, отколкото неутрони. Изотопът е много рядък на Земята, като се среща 10 хиляди пъти по-рядко от другия стабилен изотоп – хелий-4. Шаблон:Физика-мъниче