Торфено бранище: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мъниче
 
м форматиране
Ред 1: Ред 1:
'''Торфено бранище''' е резерват разположен в [[Национален парк Витоша]]. Първоначално той е заемал много по-малка площ (около 140 хектара), но тази територия е увеличена на близо 790 хектара през [[1980]] г. Целта на създаване на резервата е запазването в естественото им състояние торфените комплекси в високите части на [[Витоша]]. По тези места са установени голям брой лишеи и водорасли. Дебелината на торфената покривка достига на места до 2 метра. Възрастта на торфището е над 1000 години. В района няма гори. Среща се храстова растителност като [[ива]], [[смрика]], [[боровинка]] и [[клек]]. Достъпът на туристи в резервата е забранен.
'''Торфено бранище''' е [[резерват]], разположен в [[Витоша (парк)|Национален парк Витоша]]. Първоначално той е заемал много по-малка площ (около 140 [[хектар]]а), но тази територия е увеличена на близо 790 хектара през [[1980]] г. Целта на резервата е да се запазят торфените комплекси във високите части на [[Витоша]] в своето естествено състояние. По тези места са установени голям брой [[лишей|лишеи]] и [[водорасло|водорасли]]. Дебелината на торфената покривка достига на места до 2 метра. Възрастта на [[торфище]]то е над 1000 години. В района няма гори. Среща се [[храст]]ова растителност като [[ива]], [[смрика]], [[боровинка]] и [[клек]]. Достъпът на [[туризъм|туристи]] в резервата е забранен.


{{мъниче}}
{{мъниче}}

[[Категория:Резервати в България]]
[[Категория:Резервати в България]]

Версия от 10:04, 24 февруари 2005

Торфено бранище е резерват, разположен в Национален парк Витоша. Първоначално той е заемал много по-малка площ (около 140 хектара), но тази територия е увеличена на близо 790 хектара през 1980 г. Целта на резервата е да се запазят торфените комплекси във високите части на Витоша в своето естествено състояние. По тези места са установени голям брой лишеи и водорасли. Дебелината на торфената покривка достига на места до 2 метра. Възрастта на торфището е над 1000 години. В района няма гори. Среща се храстова растителност като ива, смрика, боровинка и клек. Достъпът на туристи в резервата е забранен.