Филип Кросби: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.6.4) (Робот Изтриване: tr:Philip B. Crosby
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{дописване}}
{{обработка|форматиране}}
'''Филип Кросби''' (р. [[18 юни]] [[1926]] в [[Уийлинг (Западна Вирджиния)]]; [[18 август]] [[2001]] в [[Флорида]]) беше редом [[Уилям Едуардс Деминг]] един от специалистите в управление на качеството (Quality Management).
'''Филип Кросби''' ([[18 юни]] [[1926]], [[Уийлинг (Западна Вирджиния)]] - [[18 август]] [[2001]], [[Флорида]]), редом с [[Уилям Едуардс Деминг]] един от специалистите в [[управление на качеството]].


Кросби започва своята кариера като Мениджър по качеството при International Telephone and Telegraph (ITT) и през 60<sup>-те</sup> е възнаграден от [[Министерство на отбраната (САЩ)]] за разрзботването на програмата Нула-грешки.
Кросби започва своята кариера като Мениджър по качеството в International Telephone and Telegraph (ITT) и през 60-те на [[20 век]] е възнаграден от [[Министерство на отбраната (САЩ)]] за разрзботването на програмата Нула-грешки.


== Теорията на Кросби ==
== Теорията на Кросби ==
Той определя качеството като "безплатно" (Така се казва и книгата му от 1979 г.: Quality is free ~ Качеството не струва нищо). Неговата теория се описва най-добре чрез четирите принципа на качеството:
Той определя качеството като "безплатно" (jака се казва и книгата му от 1979: ''Quality is free'', буквално "качеството е безплатно, не струва нищо"). Неговата теория се описва най-добре чрез четирите принципа на качеството:


1. Определение закачество е ''съответствие на изисквания'';
1. Определение закачество е ''съответствие на изисквания'';

Версия от 12:58, 3 април 2011

Филип Кросби (18 юни 1926, Уийлинг (Западна Вирджиния) - 18 август 2001, Флорида), редом с Уилям Едуардс Деминг един от специалистите в управление на качеството.

Кросби започва своята кариера като Мениджър по качеството в International Telephone and Telegraph (ITT) и през 60-те на 20 век е възнаграден от Министерство на отбраната (САЩ) за разрзботването на програмата Нула-грешки.

Теорията на Кросби

Той определя качеството като "безплатно" (jака се казва и книгата му от 1979: Quality is free, буквално "качеството е безплатно, не струва нищо"). Неговата теория се описва най-добре чрез четирите принципа на качеството:

1. Определение закачество е съответствие на изисквания;