Велосипеден мотокрос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Промяна: ru:Велосипедный мотокросс
м Робот Добавяне: is:BMX
Ред 39: Ред 39:
[[hr:BMX biciklizam]]
[[hr:BMX biciklizam]]
[[hu:BMX]]
[[hu:BMX]]
[[is:BMX]]
[[it:BMX]]
[[it:BMX]]
[[ja:BMX]]
[[ja:BMX]]

Версия от 21:25, 2 юли 2012

̀

Първи рунд на European BMX Championship (Race) в Sainte Maxime, Франция на 23 април 2005

BMX (съкращение от Bicycle MotoCross) е вид спорт, който възниква в края на 60те години на 20 век в САЩ. При този спорт се изпълняват ръзлични трикове и номера с 20-цолов велосипед.

BMX се заражда когато деца започнали да се състезават с велосипедите си на черните пътища в Южна Калифорния, вдъхновени от суперзвездите на мотокроса по това време. Големината и ефективността на Schwinn Sting-Ray го направила перфектния избор, след като лесно се модифицирали за по-добро управление и произвеждали със стандартни шосейни велосипеди на груб терен покрай специално изработените писти в Калифорния. Към средата на десетилетието спортът достинал минималното количество, и производители започнали да произвеждат велосипеди предназначени специално за такъв тип състезания.

BMX също се популяризирал в Обединеното Кралство (UK). Там е и годишния BMX шампионат и победителя е оглавен за най-добрия в Обединеното Кралство и нормално бива спонсориран за участие в състезания в Съединените Щати (US) като X-Games, Gravity-Games и AST.

До 1977, Американската Велосипедна Асоциация (ABA) е организирана като утвърждително лице за разрастващия се спорт. През Април 1981, Интернационалната BMX Федерация е основана, и първия световен шампионат се състоял през 1982. От Януари 1993 BMX е включен в Union Cycliste Internationale (Интернационален Велосипеден Съюз).

Детския спорт на Велосипеден Мотокрос - Freestyle BMX сега е едно от главните събития на годишните летни X Games Sports състезания и ETNIES Backyard Jamp,състояващи се на двете крайбрежия на Съединените Щати. Популярността на спорта се увеличила заради относителната леснота и достъпност до места за яздене и правене на номера.

През 2003, Интернационалната Олимпийска Комисия направи BMX Олимпийски Спорт за Летните Олимпийски Игри през 2008 в Beijing-Китай, и Морис Стромберг (мъж от Латвия) и Анн-Каролин Чаусон (жена от Франция) са обявени за първите олимпийски шампиони по BMX