Аурангзеб: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SantoshBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: sa:औरङ्गजेबः
SantoshBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: or:ଆଉରଙ୍ଗଜେବ
Ред 70: Ред 70:
[[nl:Aurangzeb]]
[[nl:Aurangzeb]]
[[no:Aurangzeb]]
[[no:Aurangzeb]]
[[or:ଆଉରଙ୍ଗଜେବ]]
[[pl:Aurangzeb]]
[[pl:Aurangzeb]]
[[pnb:اورنگزیب]]
[[pnb:اورنگزیب]]

Версия от 14:02, 11 януари 2013

Аурангзеб
Император на Индия
Управление1658 - 1707
НаследилШах Джахан
НаследникБахадур Шах I
Лични данни
Роден
Починал
Други титлиАламгир I (Покорител на Света)
Семейство
ДинастияМоголи
Аурангзеб в Общомедия

Абу Музафар Мухи Уддин Мухамад Аурангзеб Аламгир или по-известен като Аурангзеб е шестият император на Моголската империя, управлявал я от 1658 до смъртта си през 1707.

Възкачване на престола

Аурангзеб е третия син на Шах Джахан. Баща му го назначава за управител на Декан, пост на който стои между 1636 и 1644. През 1647 е назначен за управител на Афганистан със задача да отвоюва отново за империята провинцията Кандахар, нещо което той не успява да постигне.

През 1657 императорът Шах Джахан заболява и Аурангзеб се възползва, заточвайки баща си в крепостта Агра, където той остава 9 години до смъртта си през 1666. Същевременно нарежда да екзекутират братята си Мурад и Дара Шикох. Само четвъртия му брат Шуха успява да избяга в джунглите на Бирма, където по-нататъшната му съдба е неизвестна.

Така на 31 юли 1658 Аурангзеб официална е коронясан за император.

Управление

От началото до края на своето управление Аурангзеб води непрестанни войни. Поддържа огромна армия и успява да разшири границите на империята. На северозапад те достигат до Пунджаб и Афганистан. На юг успява да завладее отколешните врагове на моголите, султанствата Голконда и Биджапур. Непрестанните войни и липсата на религиозна търпимост в държавата обаче дават своя дан. В Пунджаб, многочислените и войнствени сикхи постоянно вдигат въстания, а на юг идуското население се обединява в Царство Маратха, с което в последните 20 години на управлението си Аурангзеб води непрестанни войни.

За разлика от своите предшественици, които проповядвали религиозна търпимост, Аурангзеб бил ревностен мюсюлманин, радетел на насилствената ислямизация на Индия. Въвел в империята данъка за немюсюлмани джизие, разпоредил унищожаването на няколко хиляди индуски храма. Преследвал като ерес и някои противоречиви течения в самия ислям, като суфизма, който бил популярен в Индия по онова време.