Археологически паметник: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 30 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q839954.
без източници
Ред 1: Ред 1:
{{без източници|19:45, 17 август 2015 (UTC)}}
'''Археологически паметник''' е археологически обект, археологическа находка - движима или недвижима, която е с особено национално и историческо значение и уникалност. Тя дава информация за предишно човешко присъствие в даден район. Археологическите паметници са важна част от националното историческо и културно наследство. Така например, [[Мадарски конник|Мадарският конник]] е обявен за археологически паметник на културата. Други примери за археологически паметници в [[България]] са старият [[Несебър]] и [[римски театър (Пловдив)|римският театър]] в [[Пловдив]].
'''Археологически паметник''' е археологически обект, археологическа находка – движима или недвижима, която е с особено национално и историческо значение и уникалност. Тя дава информация за предишно човешко присъствие в даден район. Археологическите паметници са важна част от националното историческо и културно наследство. Така например, [[Мадарски конник|Мадарският конник]] е обявен за археологически паметник на културата. Други примери за археологически паметници в [[България]] са старият [[Несебър]] и [[римски театър (Пловдив)|римският театър]] в [[Пловдив]].


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 19:45, 17 август 2015

Археологически паметник е археологически обект, археологическа находка – движима или недвижима, която е с особено национално и историческо значение и уникалност. Тя дава информация за предишно човешко присъствие в даден район. Археологическите паметници са важна част от националното историческо и културно наследство. Така например, Мадарският конник е обявен за археологически паметник на културата. Други примери за археологически паметници в България са старият Несебър и римският театър в Пловдив.

Вижте също

Шаблон:История-мъниче