Барометър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м без празен ред в галерия
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 5: Ред 5:


== Видове барометри ==
== Видове барометри ==
=== Живачен барометър ===
При живачния барометър [[атмосферно налягане|атмосферното налягане]] се измерва, като аеростатичното налягане на [[въздух]]а се уравновесява с хидростатичния натиск на [[живак]]. Живакът се намира във вертикално разположена и затворена в единия край стъклена тръба, с [[вакуум]] в горната си част. Долният отворен край на стъклената тръба е потопен в съд с живак. До тръбата има скала, по която се отчита атмосферното налягане в [[милиметри живачен стълб]] (mmHg) или в [[бар (единица)|милибари]] (mbar). Живачният барометър е изобретен от италианския учен [[Еванджелиста Торичели]] през 1644 г.


=== Анероиден барометър (анероид) ===
* '''живачен барометър''' – [[атмосферно налягане|атмосферното налягане]] се измерва, като аеростатичното налягане на [[въздух]]а се уравновесява с хидростатичния натиск на [[живак]]. Живакът се намира във вертикално разположена и затворена в единия край стъклена тръба, с [[вакуум]] в горната си част. Долният, отворен край на стъклената тръба е потопен в съд с живак. До тръбата има скала, по която се отчита атмосферното налягане в [[милиметри живачен стълб]] (mmHg) или в [[бар (единица)|милибари]] (mbar). Живачният барометър е изобретен от италианския учен [[Еванджелиста Торичели]] през 1644 г.
Анероидният барометър представлява херметично затворена кутия с разреден въздух. В зависимост от налягането на атмосферния въздух кутията се деформира. Посредством система от [[лост]]ове налягането се отчита върху скàла чрез стрелка.

* '''анероиден барометър''' или '''анероид''' – представлява херметично затворена кутия с разреден въздух. В зависимост от налягането на атмосферния въздух кутията се деформира. Посредством система от [[лост]]ове налягането се отчита върху скала, посредством стрелка.


== Галерия ==
== Галерия ==

Версия от 12:47, 22 юни 2019

Старинни барометри от Музея на изкуствата и занаятите, Париж

Барометърът е уред за измерване на атмосферното налягане.

Видове барометри

Живачен барометър

При живачния барометър атмосферното налягане се измерва, като аеростатичното налягане на въздуха се уравновесява с хидростатичния натиск на живак. Живакът се намира във вертикално разположена и затворена в единия край стъклена тръба, с вакуум в горната си част. Долният отворен край на стъклената тръба е потопен в съд с живак. До тръбата има скала, по която се отчита атмосферното налягане в милиметри живачен стълб (mmHg) или в милибари (mbar). Живачният барометър е изобретен от италианския учен Еванджелиста Торичели през 1644 г.

Анероиден барометър (анероид)

Анероидният барометър представлява херметично затворена кутия с разреден въздух. В зависимост от налягането на атмосферния въздух кутията се деформира. Посредством система от лостове налягането се отчита върху скàла чрез стрелка.

Галерия

Вижте също